Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković stigao je u petodnevni radni posjet Narodnoj Republici Kini - što će biti njegov dosadašnji najduži boravak u inozemstvu u svojstvu premijera - te ga je započeo u Pekingu sastankom s Upravom China Road and Bridge Corporation, tvrtkom koja gradi Pelješki most.

Sastao se u međuvremenu i s upravama još triju giganata iz te gospodarski druge najmoćnije zemlje svijeta - China Railway Group Limited (CREC), Norinco & CSIC Shipbuilding Corporation.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pripremni-sastanci-uoci-plenkoviceva-posjeta-narodnoj-republici-kini-pocetkom

Kineski premijer Li Keqiang

Tijekom današnjeg dana slijedi bilateralni sastanak s kineskim premijerom Li Keqiangom, na kojem se očekuje potvrda dobrih odnosa i intenzivnoga političkog dijaloga dviju država te razgovor o svim aspektima bilateralne suradnje, kao i suradnje u formatu Kina+16, s obzirom na to da će Hrvatska 2019. biti domaćin sljedećeg summita na kojem će sudjelovati kineski premijer te šefovi država i vlada 16 srednjoeuropskih država.

Predsjednik Plenković susreo se s kineskim kolegom Li Keqiangom već nekoliko puta u zadnje dvije godine, među ostalim i tijekom summita Kina+16 te na sastanku na vrhu ASEM-a (Europa i Azija) koji je održan u listopadu u Bruxellesu.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/peljeski-most-sinteza-je-ideje-161

Pokrajina Zhejiang: most od 36 km

Iz Pekinga će Plenković 3. studenog otputovati u Hangzhou, gdje će se sastati s Che Junom, čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang, s kojom Hrvatska već ima dinamične gospodarske razmjene i poslovne kontakte. Hangzhou, osim kao industrijsko središte, poznat je i po tome što je u njemu boravio znameniti Marko Polo, koji ga je opisao kao „najveličanstveniji grad na svijetu“.

Tom prilikom će Plenković u pratnji predsjednika Uprave China Road and Bridge Corporation Lu Shana obići i most Hangzhou Bay, dugačak 36 kilometara.

I s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom

Potom će otputovati u Šangaj, najveću trgovačku luku na svijetu, gdje će uz mnoge svjetske lidere, zajedno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, sudjelovati na otvorenju China International Import Expoa, na kojem se očekuje više od 2.800 tvrtki. Taj međunarodni sajam odlična je prigoda zemljama iz cijelog svijeta da ojačaju gospodarsku suradnju i trgovinu s Kinom.

Tijekom boravka u Šangaju, Plenković će kao panelist sudjelovati na Međunarodnom forumu „Trade & Innovation“, u društvu s premijerom Laosa, potpredsjednicima vlada Talijanske Republike i Kostarike te Billom Gatesom.

Ured HTZ-a & Hrvatsko-kineski gospodarski forum

U Šangaju će potom otvoriti Ured Hrvatske turističke zajednice.

Posjet Narodnoj Republici Kini završit će sudjelovanjem na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a na kojem će se kineskim partnerima predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u Lijepoj Našoj.

PROGRAM PREDSJEDNIKA PLENKOVIĆA

Subota, 3. studenog, Hangzhou

Sastanak s čelnim čovjekom pokrajine Zhejiang Che Junom (Hangzhou, Xihu Guest House)

Nedjelja, 4. studenog, Hangzhou & Šangaj

Posjet spomeniku Marku Polu

Obilazak mosta Hangzhou Bay u pratnji predsjednika Uprave tvrtke China Road and Bridge Corporation Lu Shana

Radni sastanak s predsjednikom tvrtke China Aoyuan Group Guo Ziwenom

Svečano primanje uoči početka China International Import Expo  (Shangai International Convention Centre)

Ponedjeljak, 5. studenog, Šangaj

China International Import Expoa koji će otvoriti predsjednik NR Kine Xi Jinping (National Exibition and Convention Centre)

Obilazak paviljona

Radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu Li Jianom

Sudjelovanje na Forumu „Trade & Innovation“

Otvorenje Ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju (Centar The Place, Zunyi Rad 100)

Utorak, 6. studenog, Šangaj

Hrvatsko-kineski gospodarski forum (Hotel Golden Tulip Shanghai Rainbow, Chang Ning District - 2000 Yan An RD West)