Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Dugopolju sudjelovao na svečanosti polaganja kamena temeljca za početak izgradnje Galenskog laboratorija investitora Ljekarne Splitsko-Dalmatinske županije. Uz predsjednika Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar graditeljstva i prostornoga uređenje Lovro Kuščević i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Vrijednost ove investicije iznosi preko 70.000.000,00 kuna. Trenutno izvođeni građevinski radovi tek su prva faza izgradnje Galenskog laboratorija, a njihova vrijednost iznosi 6.820.394,88 kuna. Početak druge faze izgradnje predviđen je za osam mjeseci.

Projekt vrijedan 70 milijuna kuna

Na samoj svečanosti, predsjednik Plenković istaknuo je da svaka inicijativa ovakvog karaktera zavrjeđuje osobitu i zahvalnost i potporu te da će na tome će Vlada RH ustrajati.

- Mislim da je ovaj projekt vrijedan ne samo stoga što je ukupna procijenjena vrijednost sada 70 milijuna kuna, nego ponajviše stoga što će to biti mjesto rada i angažmana sedamdesetak ljudi. Sve je to u ovom kraju gdje je Zlatko Ževrnja, i kao načelnik, i kao župan, pokazao kako Dugopolje na najbolji mogući način koristi svoje prednosti, ovdje na izlazu s autoceste prema Splitu. S aspekta Vlade Republike Hrvatske, naravno da nam je drago podržati ovakvu inicijativu na županijskoj i općinskoj razini. Dobro je da Dalmacija uz sjeverniji dio Jadrana i Hrvatske ima ovakav laboratorij i vjerujem da će poduzetni duh pridonijeti još boljem gospodarskom rastu i razvoju Splitsko-dalmatinske županije. To se uklapa u pozitivne ocjene koje dobivamo ne samo od naših institucija, već i od međunarodnih, koje govore da je Hrvatska na dobrom putu.

Nakon postavljanja kamena temeljca, predsjednik Plenković odgovarao je na pitanja okupljenih novinara. Donosimo ključne poruke:

O LNG-u

Hrvatskoj je za izgradnju LNG terminala na otoku Krku odobreno 102 milijuna eura bespovratnih sredstava iz EU fondova. Mislim da je to jako dobro, da su vijesti koje smo danas dobili izrazito ohrabrujuće i nastavit ćemo raditi na ovom strateškom projektu. To je dokaz da smo na vrijeme poslali zahtjev za sufinanciranje terminala. Jučer imao sastanak s predstavnicima LNG Hrvatska, potencijalnih partnera konzorcija koji čine španjolski Energas, luksemburški Marguerite i partneri iz Litve koji su spremni ulagati. Očekujemo da će se projekt realizirati kroz nekoliko godina. Na taj način povećat ćemo energetsku sigurnost Hrvatske, opskrbu plinom i biti važan dio sigurnosti opskrbe plinom ne samo Hrvatske, nego i Europe.

O PELJEŠKOM MOSTU

Jučer smo donijeli odluku da se ide na sufinanciranje Pelješkog mosta tako da se većina sredstava dobije iz fondova EU. Učinit ću sve da Dubrovačko-neretvanska županija bude u ravnopravnom položaju kao i ostali dijelovi Hrvatske. A budući da je to susjedna županija Splitsko-dalmatinskoj, znate koliko bi kvalitetnija prometna povezanost, s obzirom na Schengen i granicu s BiH, bila korisna za sve naše ljude koji žive južnije od Ploča do kuda je došla autocesta, a naravno i za sve turiste tijekom sezone.