Nakon proslave 29. rođendana splitskog HDZ-a, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković odgovarao je na pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara: europski izbori, kandidatura Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, razrješenje hrvatskog veleposlanika u BiH, borbeni zrakoplovi…

Prenosimo ključne Plenkovićeve poruke:

O POBJEDI NA EUROIZBORIMA

Izbori za članice i članove Europskog parlamenta, kao što znate, održavaju se 26. svibnja, a aktualni saziv radi do 15. travnja. Za odabir kandidat(kinj)a ima vremena. HDZ će imati daleko najjaču listu i uvjerljivo će pobijediti - kao i na prethodnim europskim izborima 2013. i 2014. godine. Već sam najavio da ćemo osvojiti najmanje pet mandata.

O ULAGANJIMA U DALMACIJU

Pozdravljam pristup splitskog gradonačelnika, župana i saborskih zastupnika s ovog područja - svaki su dan angažirani za dobrobit Dalmacije! Vidimo se minimalno jednom svakih mjesec dana i uvijek su na dnevnom redu konkretne teme. Primjerice, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pripremilo je odluku kojom će se osigurati cijela financijska konstrukcija za centar gospodarenja otpadom na Lećevici. A ministar Oleg Butković intenzivno pak radi na svim prometnim projektima važnima za Dalmaciju. Posebno mi je drago i što nastavljamo s ulaganjima u Sveučilište, fakultete, brojne obrazovne projekte, dječje vrtiće...

O KANDIDATURI MINISTRICE PEJČINOVIĆ BURIĆ

Mislim da ministrica ima sve kvalitete za preuzimanje odgovorne dužnosti glavne tajnice Vijeća Europe, o čemu smo proteklih 8-9 mjeseci u više navrata razgovarali u Vladi. Vrlo smo kvalitetno predsjedali Vijećem Europe i taj je hrvatski angažman, za razliku od pozornosti koju su mediji tome posvetili, naišao na pozitivan odjek među brojnim članicama. Zato smo i odlučili da gospođa Pejčinović Burić, kao perfektan anglofon i frankofon, bude kandidatkinja.

O NOVOM VELEPOSLANIKU U BiH

Vlada nije znala da će naš veleposlanik Ivana Del Vechio biti u Banja Luci na „dan Republike Srpske“- on se trebao konzultirati i ako je tog dana imao planirani sastanak s Miloradom Dodikom koji, kako kaže, nije bio povezan sa samom svečanosti obilježavanja. Tog dana nije trebao biti ondje. I prije je imao pozive, četiri puta, ali nije išao. S iskustvom koje ima, neobično je da je na samom kraju mandata i svoje karijere odlučio otići. Uskoro ćemo krenuti s procedurom imenovanja novog veleposlanika u BiH.

A što se tiče g. Dragana Čovića, bilo bi dobro da svi skupa jasno naprave ključnu distinkciju - HDZ BiH neovisna je stranka o HDZ-u u Hrvatskoj. Čović i HDZ BiH donose svoje procjene, svoje odluke. Oni su i prijašnjih godina bili u Banja Luci na taj dan. To ostavljam njima da komentiraju.

O EU PUTU BiH & RAVNOPRAVNOSTI HRVATA

Izrazito je važno to da je stav Republike Hrvatske prema BiH dobronamjeran, prijateljski. A to ne govorim samo kao premijer, nego i kao prijašnji zastupnik i eurozastupnik. Mi smo bili zemlja koja je apsolutno najviše podržavala europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Stoga se i zalažemo za izmjene Izbornog zakona koji, takav kakav jest, omogućuje izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i Ustava BiH te time dovodi Hrvate, kao najmalobrojniji konstitutivni narod, u neravnopravan položaj.

O BORBENIM ZRAKOPLOVIMA

Vlada će u ponedjeljak staviti izvan snage Odluku o nabavci borbenih aviona. Žao mi je što je došlo do ovakvog epiloga s Izraelom, ali to ne mijenja stratešku odluku naše Vlade da zadrži i modernizira Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.