(VIDEO) Znat ćemo zaštititi interese RH i hrvatskih ribara! Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti je prihvaća iz poznatih razloga kompromitiranosti. I tu je naša pozicija vrlo jasna i čvrsta, definirana odlukom Hrvatskog sabora. Radite sve i ponašajte se na moru kao i dosad - odgovorio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković na pitanje istarskih ribara smiju li i dalje ribariti do sredine crte Savudrijske vale.

Bez jednostranih poteza

Plenković je ribarima, s kojima se sastao na Ribarskom molu u Savudriji, poručio i da je RH Isto tako otvorena za dijalog jer nam je Slovenija susjedna i prijateljska zemlja:

- Želimo pronaći rješenja koja će biti održiva i prihvatljiva za obje zemlje. Naravno, izbjegavat ćemo incidente. Granično pitanje je otvoreno, a dogovor je da nema jednostranih naglih poteza. Moramo biti zreli. Stručne službe pripremaju posjet slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu kako bi se nastavili razgovori između dvije zemlje.

Zadovoljni ribari

Savudrijski ribar Danilo Latin uručio je predsjedniku Plenkoviću kartu Savudrijske vale iz 1947. - na kojoj je crta razgraničenja na sredini zaljeva - a prvi čovjek Udruge Mare Croaticum Danijel Kolec izrazio je zadovoljstvo sastankom:

- Ono što je najvažnije, eksplicite nam je rečeno da možemo nastaviti ribariti bez ograničenja do sredine Savudrijske vale.