I dok su hrvatski rukometaši iz minute u minutu u Splitu povećavali prednost pred Srbijom, tijekom njihove briljantne partije stigla je velika vijest: svjetska agencija Fitch povećala je kreditni rejting Hrvatske s BB na BB+ sa stabilnim izgledima - i to zahvaljujući kontinuiranom rastu našeg gospodarstva, povećanju isplata sredstava iz EU fondova, rastu plaća i potrošnje uslijed porezne reforme, suzbijanju krize u Agrokoru, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija! To je prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine!

Nastavak fiskalne konsolidacije

Nakon utakmice protiv Srbije koju je gledao u Splitu, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković prokomentirao je tu lijepu vijest:

- Sada smo samo na stepenici nakon koje slijedi investicijski rejting, čime ćemo, čvrsto sam uvjeren, ostvariti još jednu važnu točku iz Izbornog programa HDZ-a i ciljeva Vlade na ekonomskom planu, na planu fiskalne konsolidacije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozitivni-gospodarski-rezultati-u-2017-ohrabruju-nas-da-nastavimo-s-reformama

Poreznom reformom koji su doveli do povećanja plaća

Podsjetio je pritom na povijesnu turističku sezonu, odgovornu politiku javnih financija, sve pozitivne ekonomske pokazatelje, kontroliranje krize u Agrokoru, efekte porezne reforme koji su doveli do povećanja plaća, kao i, posljedično, do veće potrošnje kao potvrde rasta društvenog optimizma:

- Svi ti rezultati, koje nitko ozbiljan ne može osporiti, očito i kod ključnih svjetskih rejting agencija dovodi do pozitivnih ocjena. Nakon suficita opće države, i ta je vijest ohrabrujuća za hrvatsko gospodarstvo i cijelu Vladu da nastavi s procesom reformi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-proracun-zavrsio-godinu-u-suficitu-prvi-put-od-hrvatske-samostalnosti

ZDRAVKO MARIĆ: Sjajna vijest!

Ministar financija Zdravko Marić ocijenio je vijest o povećanom kreditnom rejtingu - sjajnom!

- Vijest potvrđuje da smo na onom putu koji smo si i zacrtali, a to je što prije vratiti investicijski rejting. Prepoznati su naši i napori i gospodarski rezultati, uštede na kamatama kojima smo smanjili javni dug, naglašena je i važnost odlične turističke sezone… Meni je, naravno, posebno drago da je Fitch apostrofirao uspješnu poreznu reformu i pozitivni pomak u javnim financijama. Vlada nastavlja sa svojim poslom, znamo što nam je činiti - jer Hrvatskoj želimo vratiti investicijski rejting!

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/100-milijuna-nocenja-17-milijuna-gostiju-11-milijardi-eura-prihoda-800-milijuna

Agrokor - očuvana stabilnost

Rejting agencija Fitch, dodajmo, istaknula je da financijski problemi u Agrokoru nisu imali značajan makroekonomski utjecaj te očekuje da restrukturiranje tog koncerna neće izazvati veće poremećaje u gospodarstvu i financijskom sektoru.