(VIDEO) Banski dvori. Nakon današnje sjednice Vlade RH - na kojoj su utvrđene izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama - ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike (i članica Predsjedništva HDZ-a) Nada Murganić dodatno je, na konferenciji za novinare, pojasnila odredbe tog zakonskog prijedloga.

Radi se o samo jednoj od mjera koje Vlada poduzima - suočena s nepovoljnim demografskim kretanjima koja predstavljaju dugoročnu prijetnju razvoju Hrvatske.

Cilj - demografska revitalizacija

Zakon se predlaže s ciljem demografske revitalizacije Hrvatske, što je, uz aktivnosti na rastu i razvoju gospodarstva, jedan od prioriteta Vlade. Usmjeren je ka jačanju obitelji, njezine ekonomske stabilnosti i poticanju majčinstva te poticanju na korištenje roditeljskog dopusta oba roditelja. Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci - s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna.

Povećanje naknada…

Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja - 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima - i to s 1.663 kune na 2328,20 kuna. Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do njegove treće godine života, povećava se također na 2.328,20 kuna.

… i novčanih potpora

Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, i to s 2.161 kune na 2.328 kuna, te za rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta - s 1.663 na 2.328,20 kuna.

Osiguran novac u proračunu

Ministrica Murganić je naglasila da je, s obzirom da se primjena zakona očekuje u drugoj polovici 2017. godine, u proračunu za njegovu provedbu već osigurano 156 milijuna kuna iz sredstava samog Ministarstva te još 6 milijuna kuna iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Radi se o strukturnom i sistemskom pristupu, dodala je ministrica Murganić.

- Dodatna sredstva od 313 milijuna kuna iz Ministarstva i 12 milijuna iz HZZO-a osigurana su i za 2018. te još ukupno 347 milijuna za 2019. godinu.

Dugotrajno održivo rješenje

Pojasnila je da od 1. srpnja - kada bi trebala započeti primjena zakona - potpore mogu koristiti roditelji bez obzira u kojem su mjesecu svoga rodiljnog dopusta.

- Vrijednost je ovoga zakona u tome što se radi o sistemskom i dugotrajno održivom rješenju. On je sveobuhvatniji, pravedniji, trajniji i sigurniji. Naravno da nećemo odustati od daljnjih pomoći našim mladim obiteljima. Ovo je tek početak, a u skladu s proračunskim mogućnostima ili ćemo povećavati sve naknade usmjerene k obiteljima ili ćemo omogućiti ostvarivanje novih prava.