(NAČELO ZAKONITOSTI) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas je u Bruxellesu - nakon sjednice Europskog vijeća - dao izjavu za medije. Najviše novinarskih pitanja, po običaju, odnosilo se na slučaj Todorić.

Plenković je, ukratko, istaknuo da načelo zakonitosti nalaže da istražno povjerenstvo za Agrokor prestane s radom čim započne sudski postupak, ali i da ova Vlada i HDZ nemaju što kriti u svezi sa slučajem Todorić.

Zar da Sabor krši zakone koje sam donosi?!

Predsjednik Plenković je ovog tjedna već bio napomenuo da prema Zakonu o istražnim povjerenstvima, ako se pokrene istraga o pitanjima kojima se bave - povjerenstva moraju prestati s radom.

- Vrlo sam jasno objasnio stav HDZ-a u svom godišnjem izvješću o radu Vlade. Mi smo tu da poštujemo načelo zakonitosti. Ovo povjerenstvo s ovakvim mandatom, s ovakvom temom kojom se bavi, sukladno članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima treba prestati s radom. Ne bi li bilo logično da sami Sabor, koji donosi zakone, njih i poštuje?!

O bilo kojem detalju!

Pritom je istaknuo da ni on osobno ni bilo koji član Vlade nema što kriti u svezi s Agrokorom.

- Spremni smo za raspravu o bilo kojem detalju tog slučaja. Čak sam i sugerirao zajedničke sjednice Odbora za financije i Odbora za gospodarstvo, jer nema nikakvog razloga da Sabor o tome ne raspravlja, a još manje je potrebno da se cijeli fokus sada namjerno stavlja na to hoće li biti ovakvog ili onakvog tijela - bitna je supstanca. I Sabor i javnost imaju čitav niz mogućnosti da se o svemu tome raspravi. Nema nijednog detalja o kojem ja i članovi Vlade ne bismo bili spremni odgovarati - zašto smo donijeli zakon, kako smo ga donijeli, kako smo spriječili gospodarsku i financijsku krizu...

Pakosna oporba

Dodao je da je Zakon o izvanrednoj upravi rađen u Vladi pod vodstvom Ministarstva gospodarstva, a uz potporu Ministarstva pravosuđa, stručnjaka, kao i vanjskih suradnika koji su konzultirani - jer je za tako složen zakon potrebna ekspertiza u kratkom roku.

- Napravili smo najbolje za Hrvatsku. Nažalost, oporbene stranke imaju svoje političke agende, pa tako SDP nastoji nametnuti jednadžbu „HDZ jednako Agrokor“, a Most - koji je bio dio Vlade, a više nije - koristi priliku kako bi nam pokušao napakostiti.