(VIDEO) Otvarajući sjednicu VladeRH nakon Godišnjeg izvješća o njenom radu koje je jučer predstavio u Hrvatskom saboru, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko relevantnih aktivnosti proteklog tjedna.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, koji je, kazao je, dostojanstveno obilježen u ponedjeljak. U tom je kontekstu čestitao predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću na inicijativi za uspostavljanje Dana otvorenih vrata Hrvatskoga sabora, kojeg je ocijenio dobrom prigodom za izravni kontakt s građanima.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/dan-otvorenih-vrata-hrvatskog-sabora-mini-aktualac-druzenje-s-gradanima

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/na-temeljima-neovisnosti-pred-novim-smo-zadacama-daljnje-jacanje-gospodarstva-i

Dvije godine mandata

Osvrnuo se i na jučerašnju raspravu prilikom predstavljanja Izvješća o radu Vlade u drugoj godini mandata.

- Mislim da smo na cjelovit način poslali poruku o onome što radimo, jasno analizirali stanje, predočili sva postignuća, izdvojili prioritete i smjer djelovanja u budućnosti. Ozbiljnost pristupa i cjelovitost informacije koju smo dali zastupnicima je korisna i očekujem da na tom tragu angažirano radimo na brojnim zakonskim prijedlozima, kojih će do kraja godine ukupno biti 217.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/reformama-ekonomskim-postignucima-i-jacanjem-institucija-mijenjamo-hrvatsku-nabolje

Izbori u BiH

S glavnim tajnikom NATO-a Stoltenbergom ranije ovog tjedna predsjednik Plenković razgovarao je o hrvatskom statusu u okviru tog Saveza, daljnjim ambicijama glede izdvajanja za obranu, sudjelovanju u misijama i o politici Saveza općenito.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-stoltenberg-hrvatska-je-vec-9-i-pol-godina-odgovorna-clanica-nato-i-pouzdana

Govoreći o izborima u Bosni i Hercegovini, ponovio je da izborni inženjering ima negativne posljedice na položaj Hrvata u BiH kao i na funkcioniranje zemlje.

- Smatramo da izigravanje i ciljeva i duha Daytonskoga mirovnog sporazuma nije dobro i nije korisno. Nadamo se da će se u vremenu koje je pred nama, a tome ćemo aktivno pridonijeti, pronaći zakonsko rješenje koje će osigurati legitimnu zastupljenost političkih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u Predsjedništvu.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/nije-dobro-za-bih-da-drugi-narod-hrvatima-bira-predstavnika-iskrenijeg

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/video-ljubic-komsicev-izbor-je-cin-politickog-nasilja-i-pokusaj-pretvaranja

EU fondovi

Spomenuo je i konferenciju Dani regionalnoga razvoja i europskih fondova, koja je održana krajem prošloga tjedna u Šibeniku i u tom kontekstu izrazio uvjerenje da će Hrvatska do kraja godine postići 60 posto ugovorenosti sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/ubrzali-smo-povlacenje-sredstava-eu-cak-je-80-posto-javnih-investicija-u-hrvatskoj-iz

Na kraju je istaknuo da se ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dnevno bavi pitanjem brodogradnje te dodao da će se danas popodne održati sastanak o najrecentnijoj situaciji u tom sektoru.