(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Raspravili smo sva aktualna politička pitanja. Rezimirali smo sva zbivanja tijekom ljetnih mjeseci te najavili skori početak zasjedanja Hrvatskog sabora. Razgovarali smo o aktivnostima Vlade RH i svim izazovima s kojima se ona susreće. Očekujem vrlo angažiran rad naših saborskih zastupnika, ali i naših stranačkih organizacija na terenu - osobito što smo na lokalnim izborima preuzeli odgovornost za vođenje većine općina, gradova i županija.

O SPOMEN-PLOČI U JASENOVCU

Prvo, nema nikakvih ultimativnih zahtjeva ni od kojeg partnera u parlamentarnoj većini. Riječ je o političkim razgovorima. Podijelit ćemo to pitanje na dvije faze. Prva je konkretno rješavanje spomen-ploče koja je postavljena u čast 11 poginulih hrvatskih branitelja, pripadnika HOS-a - koji su svoj život dali za Hrvatsku i kojima iskazujemo naše najveće poštovanje i pijetet. No grb udruge HOS-a Grada Zagreba, koji u sebi sadrži „Za dom spremni“, nije primjeren na tom mjestu kada se kontekstualizira s ustaškim logorom u Jasenovcu. I Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a podržalo je da se u sljedećih nekoliko dana iznađe rješenje koji bi bilo prihvatljivo i udrugama koje su postavile spomen-ploču i onima koji žele da takav natpisa nije u Jasenovcu.

Postoji više scenarija, u ovom trenutku razrađujemo rješenje koje bi uvažavalo i žrtvu hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, ali i širi kontekst Jasenovca.

O IZJAVI PREDSJEDNICE RH & POVEĆANJU ZAPOSLENOSTI

Ne bih rekao da su to bile „kritike“. Ono što je ključno - u Hrvatskoj je nezaposlenost 10,6 posto, imamo najnižu stopu nezaposlenosti u proteklih 27 godina. Istodobno, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, povećana je zaposlenost za 25.000 radnih mjesta u odnosu na 2016. i više od 50.000 radnih mjesta u odnosu na 2015. godinu. Da postoji problem odlazaka ljudi iz Hrvatske - postoji. Međutim, ako pogledamo gospodarske trendove, rast BDP-a, ako pogledamo rekordnu turističku sezonu, ukupne učinke porezne reforme, onda možemo reći da u gospodarskom smislu Hrvatska ide u pravom smjeru. Na tom ćemo tragu nastaviti sve aktivnosti Vlade RH.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM & PRAVU HRVATA

Što se tiče odnosa između Hrvatske i Srbije, nastavit ćemo težiti pronalaženju rješenja za niz otvorenih pitanja, primjerice, za položaj hrvatske manjine u Srbiji, i to u svjetlu činjenice da hrvatski građani srpske nacionalnosti imaju zajamčena tri zastupnika u Hrvatskom saboru i dio su parlamentarne većine. Nedavno smo donijeli poseban program za nacionalne manjine. One su naši partneri, konzultiramo se o ključnim pitanjima, imaju zajamčenu reprezentativnost. Voljeli bismo da je slično i u Narodnoj skupštini Srbije, a da ne govorimo o nizu drugih pitanja - granice, nestalih… A ta nas pitanja opterećuju još iz vremena agresije Miloševićeva velikosrpskog režima na Hrvatsku.