Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, u intervjuu za bosansko-hercegovački Večernji list prvi je put posve otvoreno, bez ikakvih ograda, iznio konkretni prijedlog preustroja BiH. Njime bi se Hrvatima - kao jednom od triju konstitutivnih naroda - osigurala zbiljska ravnopravnost, a ne samo deklarativna:

 

- Stav HDZ-a BiH je jasan: trebamo reorganizirati BiH kako bismo dobili minimalno četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila s hrvatskom većinom. Vjerujem da takva reorganizacija  može donijeti stabilnost i euroatlantski put BiH; da će država napokon početi normalno funkcionirati, što bi nam  omogućilo i da se daleko ozbiljnije bavimo ekonomskim pitanjima. Ako mi sami ne uredimo i BiH i Federaciju, nema ništa od euroatlantskog puta.

 

Službena pregovaračka platforma

 

Takav preustroj bit će službena platforma HDZ BiH u skorašnjim pregovorima s ostalim strankama hrvatskog predznaka, predstavnicima drugih naroda i međunarodnom zajednicom. Na odluku da se već sada objelodani prijedlog zacijelo je utjecalo i to što su ovih dana, pod izlikom da je „Federacija BiH skupa“, pojedini mediji i bošnjački političari puštali probne balone o ukidanju županija (kantona) u Federaciji.  

 

Čović: - Neki akteri žele još više obespraviti Hrvate, a Federaciju zacementirati kao dominantan bošnjački entitet. Neće moći!

Nije sporno da imamo preveliku administraciju. Zato umjesto Federacije i deset županija, 11 parlamenata i vlada, mi nudimo četiri. Time bismo dobili racionalnost koje nijedno od dosadašnjih rješenja ne nudi. Prestali bismo se baviti sami sobom, prošlošću i okrenuli se budućnosti. Naš prijedlog nije okrenut podjelama. Upravo suprotno, on snažno uvezuje tkivo BiH, trajno ga štiti.

Reakcije diplomata

 

Čović otkriva i da je HDZ-ov prijedlog već detaljno predstavljen mnogim diplomatima u Sarajevu. Većina međunarodnih predstavnika, ističe, shvatila je da rješenje problema u BiH nije moguće dok se ne riješi pitanje Hrvata - kako je to nedavno izjavio i ruski veleposlanik u BiHAleksandar Bocan Harčenko.

Čović se za večernji list BiH očitovao o još nizu tema: pomoći koju očekuje od RH, odnosima Hrvata i Srba, skorašnjem popisu stanovništva... Cijeli intervjuu možete pročitati na:

 

http://www.vecernji.ba/vijesti/u-fbih-djelu-je-brutalna-pljacka-javnih-poduzeca-clanak-606985