Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković sudjelovao je u zagrebačkom Hotelu Esplanade na konferenciji „Hrvatska kakvu trebamo“.

Konferenciju je organizirao Večernji list. Vodeći stručnjaci iznijeli su na konferenciji presjek stanja i moguća rješenja u deset važnih područja koja čine okosnicu hrvatske ekonomije i društva, a to su demografija, obrazovanje, nacionalna sigurnost, politički sustav, poljoprivreda, energetika, ekologija, turizam, imidž i međunarodno pozicioniranje zemlje te odnos prema prošlosti.

Tražimo rješenje kroz dijalog

Predsjednik Plenković - nakon svog govora na konferenciji - stao je pred brojne okupljene novinare. Set njihovih pitanja odnosio se je na situaciju u Agrokoru, tvrtku koja je najveći poslodavac u Hrvatskoj.

Kako je naglasio Plenković, Vlada RH prati situaciju, a gospodarska i financijska stabilnost zemlje je prioritet.

- Agrokor je privatna kompanija od velike važnosti za hrvatsko gospodarstvo i naš najveći poslodavac - ima 60 tisuća zaposlenih u RH i susjednim zemljama. Vlada vodi dijalog i prati situaciju, a odgovornost je na vlasniku i menadžmentu. Osim dijaloga koji smo vodili s nizom vjerovnika Agrokora - a danas će se ili sutra ministrica gospodarstva naći s dobavljačima - želimo razgovarati i s međunarodnim vjerovnicima. Tražimo rješenje.

Gospodarska i financijska stabilnost

Upitan može li hrvatska ekonomija ovisiti o događajima u Agrokoru s obzirom na njegov udio u BDP-u, predsjednik Plenković je dodao da se Vlada RH ponaša odgovorno - sve što je do sada učinila jest u cilju održanja gospodarske i financijske stabilnosti zemlje, a želi i konsolidaciju Agrokora i njegovog poslovanja.

Na pitanje u kojoj mjeri država može pomoći - iako je Agrokor u privatnom vlasništvu - odgovorio je da način na koji Vlada RH tretira tu temu u proteklim tjednima govori o tome da joj je pristupila izrazito ozbiljno i odgovorno.

- Svi potezi Vlade RH vode računa i o stabilnosti kompanije, njenom međunarodnom rejtingu i ocjenama međunarodnih agencija. Država je tu da brine o našim građanima i gospodarstvu - to i radimo.

Vodimo računa o interesu države

Upitan o „širenju ruskog utjecaja“, Plenković je istaknuo da Vlada RH vodi računa o interesima hrvatske države.

- Nije Vlada RH birala od koga će kompanija u privatnom vlasništvu dobivati ili tražiti kredite.