Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković bio je danas u Dubrovniku na svečanom potpisivanju Ugovora za projekt „Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika“.

Čestitavši potpisnicima i korisnicima Ugovora, predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo sve boljom apsorpcijom proračuna iz Financijske perspektive 2014. - 2020.

- Realiziramo nove projekte i nastojimo iskoristiti sve ono što nam redistribucijska snaga europskoga proračuna daje u smislu dodane vrijednosti razvojnim projektima Hrvatske.

Referentna ponuda dubrovačke kulture

Ocijenio je da je današnje potpisivanje Ugovora nova prigoda da se sjajnoj spomeničkoj baštini Dubrovnika, koji ima više od 400 kulturnih dobara, da jedan novi sadržaj, dodavši da Lazareti, uz starogradske zidine i staru gradsku jezgru, čine referentnu ponudu dubrovačke kulture.

Predsjednik Plenković vjeruje da će nastaviti s ovakvim inicijativama, osobito u području kulturne baštine.

Očekuje, također, da će sredstva predviđena za ovoj projekt pridonijeti njegovom što bržem razvoju.

- Vjerujem da će to sad biti urađeno na kvalitetan i transparentan način i pridonijeti da Lazareti u svojoj cjelini budu nova kulturna i turistička ponuda grada Dubrovnika.

Šibenik i Zadar na listi UNESCO-a

Na kraju, predsjednik Plenković je istaknuo i da upisivanje Šibenika i Zadra na baštinu UNESCO-a, potvrđuje doprinos hrvatske kulture našem međunarodnom imidžu i ponudi Hrvatske kao turističke destinacije.

Ugovore su potpisali ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric. Svečanom potpisivanju nazočila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

O PROJEKTU LAZARETI

Projekt „Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika“ prijavljen je na osnovu Poziva za dostavu projektnih prijedloga: Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ Unutar Integriranog razvojnog programa planiraju se obnoviti tri lađe spomeničkog kompleksa Lazareti te opremiti svih deset lađa. Projektom obnove i opremanja kulturne baštine i unaprjeđenjem upravljanja kulturnom baštinom kroz njezino stavljanje u potpunu kulturno-turističku funkciju želi se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti spomeničkog kompleksa Lazareti te Dubrovnika kao iznimne kulturne destinacije. Ukupna vrijednost projekta je 33.782.458,92 kuna, od čega EU sredstva čine 25.995.571,00 kuna.

SVEČANO OTVORENJE 68. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Predsjednik Plenković prisustvovao je sinoć svečanom otvorenju 68. Dubrovačkih ljetnih igara ispred Crkve sv. Vlaha. Uz predsjednika Plenkovića bila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova (i savjetnik predsjednika HDZ-a) Davor Božinović, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac i ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković.