Uz državni vrh, danas su u Kninu na obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja bili i brojni ministri u Vladi RH.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane general Damir Krstičević, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar uprave (i politički tajnik HDZ-a) Lovro Kuščević osvrnuli su se na jučerašnju izjavu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, u kojoj je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom.

Odbacili su Vučićevu izjavu istaknuvši da je Oluja bila kruna pravednog i obrambenog rata te da se Srbija mora suočiti s povijesnom činjenicom da je velikosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Hrvatsku.

Krstičević: Domovinski rat nas je ujedinio - Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva!

Ministar obrane Damir Krstičević naglasio je da „mi rat nismo započeli, mi smo se branili i kasnije oslobodili Hrvatsku, stvorili vojsku i policiju koja je bila u stanju izvesti tako jaku 'Oluju'“.

- Vidimo da je Oluja kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu, ona je simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Domovinski rat nas je ujedinio i pokazao da kad smo zajedno i kad imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti.

Medved: Hrvatska je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije!

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također se osvrnuo na Vučićevu izjavu, kao i slične kritike proteklih godina.

- Činjenica je da će se oni morati suočiti s povijesnim činjenicama da je velikosrpska politika uz pomoć jugoslavenske armije izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku, koja je imala potpuno legitimno pravo provesti sve svoje oslobodilačke operacije kao i Oluju kao krunu svih bitaka.

Kuščević: Hrvatska je stvorena na pravednom i obrambenom ratu!

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da je Domovinski rat bio pravedni obrambeni rat na kojem je stvorena Republika Hrvatska i da se svi moraju pomiriti s time.

- To je jedan od preduvjeta za nastavak bolje suradnje.

Kuščević je komentirao i nazočnost predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca na jučerašnjoj obljetnici na kojoj je Vučić to izjavio. Kazao je da se iskreno nada da će i Pupovac i svi ostali shvatiti veličinu ovog današnjeg dana.