Odgovarajući u Zagrebu na pitanja novinara nakon Dana poduzetnika, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković otkrio je da su prijedlozi demografskih mjera koje je jučer predstavila predsjednica RH danas došli u Vladu:

Pogledat ćemo predsjedničine mjere!

- Pogledat ćemo ih, nisam se još stigao tome detaljnije posvetiti, a rado ćemo neke od njezinih prijedloga i usvojiti pod uvjetom da su financijski realni. Siguran sam da se pojedine mjere mogu prihvatiti - ako o njima već nismo raspravljali na Vijeću za demografsku revitalizaciju. Prihvatit ćemo ono što budemo mogli.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svi-predlazu-demografske-mjere-no-vlada-ih-doista-i-provodi-u-skladu-s

Plenković je napomenuo da demografija nije problem samo Hrvatske, nego i svih sličnih država, podsjetivši da se prije pet godina za Hrvate otvorilo tržište rada EU-a:

- To su normalni trendovi dijela populacije koja se kreće u Europskoj uniji. To se događalo i Češkoj i Poljskoj.

Živimo u demokratskom društvu

Na pitanje o novim „žaokama“ koje je Kolinda Grabar-Kitarović - unatoč kontinuiranom padu popularnosti zbog takve začudne predkandidacijske kampanje u stilu Grmoje ili Marasa - uputila našoj Vladi, Plenković je otpovrnuo da Vlada ima najveću odgovornost za vođenje gospodarske politike:

- Vlada ima iza sebe niz dobrih poteza, od poreznog rasterećenja i stvaranja boljega poslovnog okvira, preko rasta BDP-a i veće zaposlenosti, do sprečavanja totalne gospodarske katastrofe zahvaljujući Zakonu o izvanrednoj upravi. No tko hoće iznositi svoje mišljenje - može. Živimo u demokratskom društvu u kojem svatko ima pravo pokušati pridonijeti svojim stavom, pa i predsjednica. Ali, tisuću posto sam uvjeren da Vlada vodi zemlju u pravom smjeru i da ono što radimo gura hrvatsko društvo naprijed - u srce europskog projekta, prema većim plaćama i kvalitetnijem životu hrvatskih ljudi.

“Nekakva njihova retorika”

Na primjedbu da je predsjednica ponovila teze Davora Ive Stiera s Općeg sabora HDZ-a, Plenković je odgovorio da je to “neka njihova retorika”.

- Mnogi efekti Vladina rada već se vide, a neki će tek doći. Nađite mi Vladu koja je imala problem kao što je bio Agrokor, pa se tsunami ipak nije dogodio! - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.