U Banskim dvorima održava se 42. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković na samom je početku uvodnog dijela čestitao novim članovima Vlade RH koji su potvrđeni u Hrvatskom saboru.

Čestitke novim članovima Vlade RH

- Procedura u Hrvatskom saboru prošla je prema očekivanjima. Drago mi je da su sva saslušanja na saborskim odborima bila vrlo sadržajna, da su svi ministri imali odgovore na pitanja zastupnika te da je na plenarnom zasjedanju nova postava ministara dobila većinsku potporu. Vlada nastavlja provoditi program. Okrenuti smo prema ključnim gospodarskim, socijalnim, političkim i sigurnosnim izazovima koji su pred svim hrvatskim ljudima. Naša je zadaća da, kao odgovorna Vlada, rješavamo brojne probleme - na tolerantan i uključiv način. Za sva pitanja koja dijele hrvatsko društvo pokušat ćemo pronaći rješenja s nazivnikom iza kojeg će stajati mnoge političke stranke i skupine u hrvatskom društvu.

Suradnja sa srednjoeuropskim zemljama

Od ovotjednih aktivnosti Vlade RH, predsjednik Plenković je izdvojio intenzivna zadnja dva dana, kada su mnogi ugledni međunarodni gosti posjetili Hrvatsku.

- Posjetili su nas poljski predsjednik Andrzej Duda, rumunjski premijer Sorin Grindeanu i ukrajinski premijer Volodymyr Groysman. Kroz ove smo kontakte ojačali našu suradnju sa srednjoeuropskim zemljama, koja je posebno važna u kontekstu inicijative „Tri mora“. U novoj konfiguraciji odnosa snaga na europskom kontinentu i globalnim odnosima važno je podizati stupanj razumijevanja s državama koja su nam bliske po brojnim aspektima i s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti. A napose u pogledu unaprjeđenja trgovinske razmjene, gospodarske suradnje, investicija i novih perspektiva suradnje u turizmu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-ce-svojim-iskustvom-pomoci-mirnoj-reintegraciji-i-europskom-putu-ukrajine

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-s-poljskim-predsjednikom-dudom-o-jacanju-gospodarske-suradnje/21837

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednici-vlada-hrvatske-i-rumunjske-o-jacanju-gospodarskih-odnosa-i-suradnje-unutar-eu-i-nato-a/21825

Zahvala Barišiću

Na kraju uvodnog dijela sjednice, predsjednik Plenković zahvalio je dosadašnjem ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću na doprinosu u radu Vlade te unaprjeđenju svih aspekata funkcioniranja svoga donedavnog resora.

- Od kolegice Divjak očekujem da nastavi jednako intenzivno raditi na temi reforme obrazovanja koja je izrazito važna za budućnost naše djece.