Vrlo je neobično, pa i neprimjereno, da se jedan od savjetnika predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović ponaša kao dužnosnik s izbornim legitimitetom i da dovodi u pitanje njezinu odluku da ga razriješi - istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković komentirajući slučaj Mate Radeljića.

Jako bode u oči - nastavio je - da sada različiti medijski manipulatori i širitelji mržnje vrše strašan pritisak na predsjednicu, praktično je ucjenjuju da će ostati bez potpore dijela birača ako makne jednog savjetnika.

Predsjednicu ucjenjuju ostankom savjetnika

Naglasio je da o Radeljićevim „optužbama“ na račun Sigurnosno-obavještajne agencije nema nikakvih spoznaja, no da iz osobnih iskustava s djelatnicima SOA-e može reći da su uvijek bili vrlo profesionalni te da su se ponašali u skladu sa svojim zakonskim ovlastima:

- Dosad nije bio viđen takav fenomen da se predsjedničina pozicija uvjetuje ostankom jednog savjetnika, a što ide baš kroz određene medije koji su i do sada bili glavni zagovaratelji distanciranja predsjednice od Vlade, pa i od HDZ-a. To je vrlo znakovito.

Osmišljena politika izazivanja napetosti

Vidljivo je iz svih medijskih napisa da je navedeni savjetnik bio taj koji je poticao sukob između predsjednika Vlade, Vlade i predsjednice države - zaključio je Jandroković:

- Sad svima postaje potpuno jasno da sukobe nisu inicirali ni Vlada ni HDZ, nego da je to bila osmišljena politika koja je željela izazivati stalne napetosti između predsjednice i Vlade odnosno premijera.