(VIDEO) Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predsjedao je 7. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, održanom danas u Pakracu.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem savjetodavno je tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“, kojim je osigurano 2,5 milijardi eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima i Belom Manastiru.

Zavidan napredak

Predsjednik Plenković, otvarajući sjednicu, istaknuo je da je od početka provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem ostvaren zavidan napredak i uspjeh u sinergiji korištenja nacionalnih i europskih sredstava, kao i motiviranju privatnog sektora za veća ulaganja.

Dotaknuo se i povijesti Pakraca, podsjetivši da se u 13. stoljeću u ovom gradu nalazila prva kovnica novca - slavonskog banovca.

- Na njemu se prvi put pojavio lik kune koji danas koristimo.

Naglasio je golemu ulogu Pakraca u Domovinskom ratu.

- Pakrac je bio razrušen u velikosrpskoj agresiji, dao je jako puno za obranu Domovine. Zahvaljujem svim hrvatskim braniteljima iz Pakraca i cijele Slavonsko-požeške županije.

Zdravstvo & kontinentalni turizam

Plenković je izvijestio da je od 18,5 milijardi kuna predviđenih za Slavoniju u ovoj financijskoj perspektivi, dosad ugovoreno 8,5 milijardi.

- Još je 10 milijardi kuna iz ove financijske perspektive na raspolaganju za pet slavonskih županija. Na svima je nama da se ta sredstva ne samo ugovore, nego realiziraju i isplate.

Predsjednik Plenković je rekao da je sjednica posebno posvećena dvjema temama - kapitalnim ulaganjima u zdravstveni sustav i razvoju kontinentalnog turizma. Podsjetio je da je na Danima hrvatskog turizma na Hvaru donesena odluka da se iduće godine oni održe u Slavoniji.

- Naglasak je na kontinentalnom turizmu, jednom zajedničkom konceptu gdje će više slavonskih županija biti uključeno. S te strane šaljemo poruku ravnomjerne hrvatske ponude i što većeg naglaska na kontinentalnu Hrvatsku.

Sinergija i partnerstvo

Istaknuo je da su, kada je riječ o partnerstvu sa županijama i gradovima, napravljeni snažni iskoraci.

- Želimo da otvorenost, sinergija i partnerstvo budu vidljivi. Samo u prosincu imali smo i sjednicu Vlade u Karlovcu, i sastanak sa županima u Rijeci, i sada iSavjet u Pakracu. To je dio naše politike i orijentacije da svi budu uključeni u onom što radimo.

U tom je kontekstu izdvojio i niz zakona, među kojima Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, Zakon o regionalnom razvoju, Zakon o potpomognutim područjima, Zakon o brdsko-planinskim područjima i Zakon o otocima.

Napomenuo je da su svi resori posvećeni praćenju prioriteta jedinica lokalne i područne samouprave te da su ministrice i ministri redovito i stalno na terenu.

- Želimo da se Hrvatska u mandatu ove Vlade pokuša što bolje razviti, osobito oni krajevi kojima je naša podrška najvažnija.

Efekti porezne reforme

Plenković je kazao da su efekti porezne reforme korisni i za ovaj dio Hrvatske te će u kombinaciji s mjerama koje se provode u demografskoj politici i jačanju gospodarstva omogućiti da što veći broj ljudi ostane u Hrvatskoj, napose u Slavoniji.

- Svjesni smo da je trend korištenja slobode kretanja ovdje najočitiji i najvidljiviji. To je strukturni problem s kojim se moramo nositi, stoga poduzimamo sve ove mjere.

Sljedeća sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održat će se u Novoj Gradiški. Sve zaključke s današnje sjednice možete pročitati na donjem linku:

https://vlada.gov.hr/vijesti/zakljucci-7-sjednice-savjeta-za-slavoniju-baranju-i-srijem/25001

POSJET BOLNICI U PAKRACU

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, predsjednik Plenković je - zajedno s ministricom Gabrijelom Žalac te ministrima Milanom Kujundžićem, Lovrom Kuščevićem i Garijem Cappellijem - posjetio Opću županijsku bolnicu Pakrac i Bolnicu hrvatskih veterana te zapalio svijeću ispred biste dr. Ivana Šretera.

Nakon toga se sastao s našom gradonačelnicom Anamarijom Blažević, s kojom je razgovarao o projektima važnim za daljnji razvoj Pakraca.