Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković sinoć je nakon Skupu alumnista Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta a u Tuheljskim Toplicama - na kojem su bili i HDZ-ovi župani i gradonačelnici koji su se okupili na seminaru "Lokalna uprava 2017.-2022." - odgovarao na mnogobrojna pitanja mnogobrojnih novinara.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/seminar-za-hdz-ove-zupane-i-gradonacelnike-uspjesnom-lokalnom-politikom-do-boljeg

Izjavu i odgovore predsjednika Plenkovića možete pogledati, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O MMF-u & RASTU BDP-a

Zadovoljni smo MMF-ovim podizanjem procjene rasta hrvatskog BDP-a u ovoj godini s ranije prognoziranih 2,9 na 3,1 posto, a strukturne reforme koje preporučuje MMF dio su programa Vlade. Nastavljaju se svi dobri makroekonomski trendovi - ne samo oni iz 2016. godine, nego i oni iz 2017. godine. Na tome vam se vidi koliko je važna politička stabilnost. Vlada HDZ-a i partnera želi stabilan i čvrst okvir, dok s druge strane postoje političke snage koje su sklone generiranju nestabilnosti, destrukciji, permanentnom stvaranju problema.

O AGROKORU

Za cijelu situaciju oko Agrokora strateški je bitno ono što se postiglo usvajanjem zakona i s izvanrednom upravom, a to su novo povjerenje kreditora, nova likvidnost kompanije, normalno funkcioniranje i isplata plaća te izbjegavanje domino efekta na cijelo hrvatsko gospodarstvo. Uspjeli smo ostvariti sve temeljne ciljeve - kad je riječ o općim interesima - bez angažiranja ijedne lipe poreznih obveznika. Pritom treba ponoviti da ova Vlada nema nikakve veze s poslovanjem ili nastankom Agrokora. Mi smo tu da zastupamo ozbiljnu i odgovornu hrvatsku politiku u interesu stabilnosti hrvatskog gospodarstva i hrvatskog financijskog sustava. Tu priča počinje i završava.

O OPORBENOM PUCNJU U PRAZNO

Što se tiče inicijative oporbe o opozivu Vlade, ona će proći jednako slabo kao što je prošla ona o jednom ministru, drugom ministru, a nedavno su pokušali i o ministrici. To je demokratsko pravo oporbe, ali treba voditi računa što takve inicijative znače za gospodarski i financijski položaj zemlje. Politikanti, političari koji ne razumiju kontekst situacije u kojoj se zemlja nalazi, lakonski to poduzimaju. Ali - to je njihova odgovornost. Opozicija tisuću puta ponavlja neistine, nadajući se da će postati istina. SDP osim selfieja i slikanja u zelju, osim slikanja s čokoladicama, nije ponudio baš ništa kako bi se riješila kriza.

O POPULIZMU & DESTRUKCIJI

Jedan od glavnih motiva moga političkog angažmana i jest ojačati desni centar, ojačati vrijednosti HDZ-a. Imamo ozbiljne politike, ozbiljne ljude i rješenja za probleme. S druge su strane oni koji zastupaju politiku površnosti, politiku efektnih ili manje efektnih pokušaja da smisle rečenicu kojom će privući pozornost, a bez stvarnog sadržaja. Mislim da hrvatski ljudi jasno vide razliku između ozbiljnih stranaka i onih drugih. Smatram svojom dužnošću, kao predsjednika Vlade i čelnika HDZ-a, da čvrsto ustrajem na odgovornoj politici - tako ću raditi svaki dan.

O HIBRIDNOM RATU

Pratite malo u komunikacijskom prostoru od koga, kada i kakve političke teze se plasiraju u javnost. Onda vam postaje sasvim jasno zbog čega sam koristio sintagmu „hibridni rat“. S tim su suočene i vlade u drugim zemljama, ne samo Hrvatska. Radi se o danas već normalnom modusu operandi, s čime se treba nositi svakog dana jer u želji za destrukcijom kolidiraju interesi različitih skupina. Aktera je puno, interesa je puno. S druge strane, mi ono što radimo, radimo odgovorno, na tragu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, a vidim da je jako puno aktera koji žele destabilizirati te procese.

O ARBITRAŽI S MOL-om

Odbijanjem švicarskog Vrhovnog suda da poništi odluku Arbitražnog suda u sporu Hrvatske s MOL-om o INA-i završen pravni put koji je Hrvatska imala na raspolaganju. Znate i sami da je arbitraža bila pokrenuta u vrijeme Milanovićeve Vlade, 2014. godine. Naša je dužnost bila da uz pomoć pravnih zastupnika probamo i taj pravni put - no on je, na žalost, došao svom kraju. Hrvatska je napravila sve što je mogla, a INA i MOL su jedan od mnogih naslijeđenih problema kojima se bavi naša Vlada.

O BUDUĆNOSTI INA-e

Sa zanimanjem ću pročitati intervju g. Igora Sečina (u današnjem Jutarnjem listu - op. ur.) o tome da se čelnici Rosnjefta interesiraju kako bi postali partneri Vlade u upravljanju INA-om te kako bi u tom slučaju obje rafinerije bile modernizirane i nastavile s proizvodnjom. U svakom slučaju, dobro je da postoji interes za INA-u, ne samo Rosnjefta, nego i brojnih drugih potencijalni strateških partnera. Vlada i njen Savjet za INA-u, kao što znate, odlučili su izabrati savjetnika koji će nam pomoći ili vratiti INA-u u hrvatske ruke ili pronaći strateškog partnera.

O KATALONIJI

Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi dijalogom u okviru ustava Španjolske. Želimo da nema nasilja. Zabilježili smo današnju odluku katalonskog parlamenta o proglašenju neovisnosti - donesena je u momentu kada je nešto malo više od 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj.