Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković predsjedao je danas u Osijeku 1. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Na sjednici su predstavljeni Projekt Slavonija, Baranja i Srijem te vezane aktivnosti resornih ministarstava i institucija na području pet slavonskih županija, kao i strateški razvojni projekti za te županije.

Na raspolaganju 2,5 milijarde eura

Predsjednik Plenković ocijenio je važnim što Savjet okuplja sve dionike - koji će Slavoniju staviti u fokus aktivnosti i budućih hrvatskih vlada.

- Moja je inicijativa bila da ovaj prvi radni i operativni sastanak bude upravo u Osijeku s ciljem da zajednički emancipiramo ovu temu te da svim našim Slavoncima, Baranjcima i Srijemcima osvijestimo potencijale koje nam ova financijska perspektiva može donijeti za dodatnu razvojnu vrijednost istoka Lijepe Naše. Podsjećam da je Hrvatskoj kroz različite europske operativne programe na raspolaganju oko 2,5 milijarde eura samo i isključivo za pet slavonskih županija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-1875-milijardi-kuna-projekt-slavonija-baranja-i-zapadni-srijem-ozivjet-ce

Troje ministara iz Slavonije

Istaknuo je da su tri ministra u Vladi Slavonci - Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić i Zdravko Marić - koji imaju posebnu zadaću brinuti o Slavoniji, Baranji i Srijemu, no i svi ostali ministri angažirani su na temama koje su važne za to područje - regionalni razvoj, ruralni razvoj, poljoprivreda, upravljanje državnom imovinom, promet, graditeljstvo, energetika, šume, vode…

- U ratu opustošena područja danas pogađaju negativni demografski trendovi i iseljavanje. Zadaća je Vlade RH i naša ambicija da korigiramo te negativne trendove, stavimo naglasak na razvojni aspekt cijele Slavonije te da instrumentima koji su nam na raspolaganju - i nacionalnim i europskim - učinimo iskorake koji su relevantni i prepoznatljivi za naše ljude.

Partnerstvo s lokalnom samoupravom

Podsjetivši na sastanak svih ministara sa svim županima koji se održao u Banskim dvorima 19. prosinca, Plenković je istaknuo da je duh partnerstva s jedinicama lokalne i regionalne samouprave jedno od temeljnih načela rada njegove Vlade. Izdvojio je da taj sastanak nije bio samo demonstrativnog karaktera, već je bio operativan. Drugi takav sastanak održat će se početkom srpnja u Požegi.

- Jako je važno da identičnu vrstu refleksa imaju i ministri i župani i gradonačelnici i načelnici, kao i saborski zastupnici, te da zajednički prionemo realizaciji projekata.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/video-partnerstvo-sa-zupanijama-gradovima-i-opcinama-na-dobrobit-gradana-u-svim

Sjednice u svim slavonskim županijama

Naglasio je da je cilj današnjeg sastanka pokazati što sve pojedini resori rade kada je riječ o Slavoniji te što sve župani i županijske razvojne agencije žele dodati tim aktivnostima.

- Kroz redovite sjednice ovog Savjeta - a održat ćemo ih u svim slavonskim županijama - vidjet ćemo kakve smo iskorake napravili i kroz godine koje su pred nama držat ćemo temu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem živom, angažiranom, punom sadržaja i konkretnih rezultata za sve naše ljude na istoku Hrvatske.

Stabilizacija stanja u Agrokoru

Istaknuo je da su potezi koje je Vlada povukla u cilju stabilizacije Agrokora vrlo relevantni za Slavoniju te dodao da su već danas i vijesti s burze  i smirenije ozračje u društvu potvrdili uspješnost zakonskog, institucionalnog i uključivog pristupa Vlade RH.

- Čvrsto ćemo držati uzde u rukama i, siguran sam, doći do rješenja koje neće imati negativne posljedice na hrvatsko gospodarstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/unatoc-politikantskim-istupima-oporbe-odgovornom-politikom-osigurali-smo

Borovo na dnevnom redu Vlade

Najavio je da će Vlada ovoga tjedna pokušati pronaći rješenje i za okolnosti u kojima se našla Tvornica obuće Borovo.

- Ova je Vlada spremna napraviti iskorak za Slavoniju kakav je ona i zaslužila.

RAVNOMJERAN REGIONALNI RAZVOJ

Pet slavonskih županija (Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska) dio su Hrvatske koji treba dodatni poticaj i pomoć. Stoga u radu Savjeta - kojem je predsjednik premijer Andrej Plenković, a potpredsjednica ministrica Gabrijela Žalac - sudjeluju ministri, župani, direktori županijskih razvojnih agencija te svi ključni akteri razvoja slavonskoga gospodarstva. Savjet će voditi računa o usklađivanju svih  politika i pomagati Slavoniji glede ravnomjernog regionalnog razvoja, prometne povezanosti, razvoja malih i srednjih poduzeća te zaustavljanja iseljavanja stanovništva.

SAVJETODAVNO TIJELO

Vlada RH je na sjednici 8. ožujka 2017. osnovala Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/savjet-za-slavoniju-baranju-i-srijem-koristenje-eu-sredstava-u-partnerstvu-s