U Kninu se danas -  uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Oluja“ - održava 52. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske.

Vlada RH će usvojiti prijedlog novoga Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji objedinjuje statusna i materijalna prava svih branitelja i stradalnika. Na dnevnom redu je, među ostalim, i izvješće o dosad učinjenim i o budućim projektima u Gradu Kninu i Šibensko-kninskoj županiji, te predstaviti projekti vezani uz Grad Knin i Šibensko-kninsku županiju.

Ispunjavamo obećanja, realiziramo program

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom dijelu sjednice osvrnuo se, između ostalog, na novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, posjet opožarenim područjima u Šibensko-kninskoj županiji…

Kako je naglasio predsjednik Plenković, novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji će pravično i u cijelosti regulirati prava hrvatskih branitelja. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na njegovoj izradi.

- Posebno mi je drago da ćemo nakon velikog truda, rada, angažmana svih resora - a posebno ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i njegovih suradnika - kao jednu od točaka dnevnog reda usvojiti prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. To više od simbolike, to je poruka privrženosti Vlade RH ispunjavanju ciljeva iz našeg programa. Te naših obećanja uoči izbora, ali prije svega želje za pravičnim, korektnim i cjelovitim zakonom koji će na - u fiskalnom smislu održivim načinom - regulirati prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Zahvala gasiteljima

Predsjednik Plenković danas je obišao opožarena područja u Nacionalnom parku Krka i području Općine Kistanje. Još jednom je zahvalio svima koji sudjeluju u gašenju.

- Zahvaljujem brojnim vatrogascima, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske, pripadnicima Crvenog križa, medicinskom osoblju, lokalnoj samoupravi i svima koji su ovdje u Šibensko-kninskoj županiji, kao i u drugim županijama diljem priobalja, u proteklim danima, za vrijeme velikih vrućina, nesebično i požrtvovno gasili požare. Izbjegnute su ljudske žrtve i spriječene veće štete.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/zahvaljujem-svima-na-velikoj-pozrtvovnosti-u-gasenju-pozara

Kanaderi pomažu u BiH

Predsjednik Plenković kazao je da su na jučerašnjoj telefonskoj sjednici Vlade na zamolbu vlasti u Bosni i Hercegovini poslani, uz odobrenje predsjednice Republike, kanaderi na opožarena područja - Ljubuški i Livno.

- Nakon Crne Gore, pomažemo i Bosni i Hercegovini u gašenju požara.

Čestitka zlatnim vaterpolistima

Predsjednik Plenković još je jednom čestitao našoj vaterpolskoj reprezentaciji na zlatnom odličju na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

- To je veliko ostvarenje i sjajan rezultat! Potvrda da je vaterpolo jedan od naših, u momčadskom smislu, najtrofejnijih sportova. Moramo vidjeti kako na primjeren način nagraditi one koji promiču Hrvatsku na ovoj najvišoj razini u svjetskom pogledu.

Uspjeh mladih robotičara

Dodao je da su naši mladi robotičari osvojili svjetska prvenstva i nagrade u Japanu. Istaknuo je da bi bilo dobro da se uoči početka školske godine učenike organizira susret u Banskim dvorima s nagrađenim učenicima.

- Oni predstavljaju budućnost Hrvatske u znanosti i inovacijama. I njima dajemo potporu u svemu što rade.

Sastanak Američko-jadranske povelje

Predsjednika Plenković izvijestio je da je u Podgorici u Crnoj Gori održan sastanak Američko-jadranske povelje.

- Bio je to sastanak na vrhu, na kojem su bile i članice i promatrači, ali ovaj put su Sjedinjene Američke Države bile predstavljene na najvišoj razini. Potpredsjednik SAD-a Mike Pence održao je referentan govor i dao snažnu poruku prisutnosti i podrške SAD-a sigurnosti jugoistoka Europe.

Kako je istaknuo Plenković, s potpredsjednikom SAD-a Penceom je razgovarao o bilateralnoj, gospodarskoj, energetskoj i obrambenoj suradnji.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bilateralni-susret-predsjednika-plenkovica-i-potpredsjednika-sad-mikea-pencea

Sjednicu Vlade RH u Kninu možete pratiti na linku:

http://vijesti.hrt.hr/399492/vlada-danas-u-kninu-usvaja-novi-zakon-zakon-o-braniteljima