(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 32. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, između ostalog, prijedlog nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na rješavanje problema prometnih zastoja na granici zbog provedbe strožeg režima schengenske kontrole, stabilizaciju stanja u Agrokoru, povećanu apsorpciju europskog novca u velikim gradovima…

Pismo Junckeru

Vezano uz provedbu europske uredbe o strožoj graničnoj kontroli, predsjednik Plenković naglasio je kako je njena provedba za Hrvatsku - kao turističku zemlju - zbog velikih gužvi na granici, neodrživa.

- Iza nas je uskršnji vikend - vidjeli ste i samo kolike smo poteškoće imali u prometu zbog provedbe strožeg režima schengenske granične kontrole. Mnogo je aktivnosti bilo na tu temu u proteklim danima. Veliki redovi su izazvali nezadovoljstvo putnika koji su dolazili u Hrvatsku, ali i onih koji su prolazili kroz Hrvatsku. I u pismu predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru - prije više od tjedan dana - jasno smo artikulirali problem. Činjenica je da je za Hrvatsku - kao zemlju koja se priprema za ulazak u Schengen i želi dati svoj doprinos borni protiv terorizma - ovakva provedba uredbe na granici sa članicama EU jednostavno neodrživa.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-striktna-provedba-uredbe-o-granicama-za-hrvatsku-kao-turisticku-zemlju-je-neodrziva/20479

Široka diplomatska aktivnost

Plenković je izdvojio da je pokrenuta široku diplomatsku aktivnost. Da se, naime, prijeđe na ciljane kontrole.

- Dobro je da je mađarska strana prihvatila i notificirala. Slovenija to nije napravila na način kao što je to napravila Hrvatska. U dijalogu sa slovenskim partnerima nastojat ćemo da i oni prijeđu na taj režim - dakle, da ne dolazi više do ovakvih gužvi. Iskoristit ćemo sve moguće pravne i institucionalne političke alate koje imamo na raspolaganju - kroz dijalog u okviru Europskog vijeća - da ovaj problem riješimo. Jer, on za nas kao turističku zemlju, u kojoj turizam ima 18 posto udjela u BDP-u - ali i uopće za funkcioniranje prometa i sigurnosti - ne može biti prihvatljiv. To će biti jedna od glavnih zadaća koju trebamo riješiti u tjednima pred nama. Uz nastavak angažiranog pristupa da što prije ispunimo schengenske kriterije - očekujemo nastavak procesa evaluacije.

Slučaj INA-MOL

Plenković se osvrnuo i na odluku Saveznog suda Švicarske u pogledu dijela zahtjeva za suspenzivnim učinkom, odnosno odgodom izvršenja pravorijeka od 23. prosinca 2016.

- Sud je zahtjev odbio, dakle to nije bila odluka koja se odnosi na sami meritum osnovanosti žalbe, već isključivo na dio o suspenzivnom učinku. Konzultirat ćemo se s odvjetnicima i dogovoriti sljedeće korake vezano za tu temu, odnosno UNCITRAL-ovu arbitražu u slučaju INA-MOL.

https://vlada.gov.hr/vijesti/izjava-vlade-republike-hrvatske-20502/20502

Stabilizacija stanja u Agrokoru

Vezano za situaciju u Agrokoru i poteze Vlade RH u cilju stabilizacije, predsjednik Plenković istaknuo je da da od susjednih zemalja očekuje poštivanje prava vlasništva.

- Potezima vezanim za Agrokor smo stabilizirali situaciju - učinci se već vide. Izvanredni povjerenik dobro poduzima prve korake, snima stanje, postiže dogovore s vjerovnicima i dobavljačima, zaposlenici su primili plaću, sustav generira nove prihode… U diplomatskoj komunikaciji Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta i naša veleposlanstva u susjednim zemljama - u kojima djeluju Agrokorove kompanije - pojasnile su koji je cilj izvanredne uprave. Očekujemo poštovanje prava vlasništva i ne očekujemo nikakve poteze susjednih država koji bi mogli ugroziti pravo vlasništva tih kompanija. Između ostalog, one redovito izvršavaju svoje obveze - i u smislu redovitog plaćanja poreza i redovitog poslovanja prema dobavljačima. Izvanredni povjerenik će s vjerovnicima voditi računa da sve te tvrtke posluju na najprimjereniji mogući način. Restrukturiranje i izbor savjetnika ide svojim tijekom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nakon-stabilizacije-stanja-u-agrokoru-krecemo-u-drugu-fazu-osigurati-dugorocnu

Petrokemija - iznimno bitna

Nakon pronalaženja rješenja za Borovo - naglasio je premijer Plenković -  ministar dr. sc. Zdravko Marić, ministrica dr. sc. Martina Dalić i ministar dr. sc. Goran Marić dobili su zadaću vidjeti kako pronaći rješenja za Petrokemiju.

- U tom razgovoru, koji se vodi s Upravom Petrokemije i glavnim vjerovnicima, naći ćemo uskoro rješenje. Bitno je pronaći ono dugoročno - kao i za Borovo - koje podrazumijeva pronalazak strateškog partnera, dokapitalizaciju i održivost poslovanja - s obzirom na značaj Petrokemije za Moslavinu, Kutinu, ali i uopće za proizvodnju mineralnih gnojiva.

EU novac za velike gradove

Najveći gradovi u Hrvatskoj dobivaju na raspolaganje 345 milijuna eura europskog novca - kako bi financirali prioritetne projekte i unaprjeđivali razvoj najvećih jedinica lokalne samouprave. Prošli tjedan potpisan je  Sporazum o obavljanju delegiranih i s njima povezanih zadaća i aktivnosti u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“.

- Dobro je da smo u proteklim danima vidjeli konkretizaciju povećanja apsorpcije europskih sredstava. Ovaj put za velike gradove. Prošlog smo tjedna održali susret na kojem su bili predstavnici Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Slavonskog Broda, Pule i Zadra. Pokazuje se na koji način ova Vlada želi da sredstva iz EU proračuna budu dodana vrijednost regionalnom razvoju - na najbolji mogući način.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-najvecim-gradovima-na-raspolaganju-345-milijuna-eura-za-prioritetne-projekte-i-zaposljavanje/20482

Na kraju uvodnog izlaganja, premijer je istaknuo kako mu je posebno mi je drago što je završen jedan napor koji je koordinirala ministrica Nada Murganić - izrada nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.