(VIDEO) U Banskim dvorima danas je održana 29. redovita sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog odluke o osnivanju Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske te nacrti prijedloga - Zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju te Izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na saborsku raspravu o Zakonu o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju Zračne luke Dubrovnik, dvodnevni boravak u Mostaru u povodu otvorenja 20. Međunarodnog gospodarskog sajma…

Sistemski važne  kompanije

Kako je naglasio predsjednik Plenković, ključna tema proteklih dana je situacija u najvećoj hrvatskoj kompaniji Agrokoru. Vlada RH je usvojila i u Hrvatski sabor uputila Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku.

- Pratili ste jučer raspravu u Hrvatskom saboru, dijalog koji smo vodili sa zastupnicima. Poslali smo bitne, temeljne poruke. A to je zbog čega Vlada RH u ovakvim okolnostima poseže za posebnim pravnim režimom - koji bi trebao pomoći kako bismo održali stabilnost hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava. Cilj zakona, prije svega, jest zaštititi interese hrvatskog gospodarstva, svih dionika u procesu i situaciji u kojoj je Agrokor - od radnika, dobavljača, onih koji su naslonjeni na dobavljače, do vjerovnika, same kompanije… I to na način koji bi joj omogućio kvalitetno i održivo restrukturiranje, dobivanje svježe likvidnosti, jamstva za one kreditore koji su spremni dati takvu likvidnost…

Zaštita interesa hrvatskog gospodarstva

Time bi se - dodao je Plenković -  dobilo vrijeme koje bi pomoglo kompaniji za konsolidaciju, isplatu plaća, redovito poslovanje, podmirivanje poreznog duga, deblokadu onih društava koji su trenutačno u takvoj situaciji, generiranje novog povjerenja u rad kompanije i njeno poslovanje.

- To je smisao angažiranja države i Vlade. Moj dojam je da je velika većina zastupnika u Hrvatskom saboru jako dobro razumjela o čemu se ovdje radi i iz kojih razloga Vlada RH predlaže ovaj zakon. Bili bismo zadovoljni ako bi se našlo rješenje koje bi podrazumijevalo cjeloviti dogovor između vlasnika, uprave, vjerovnika, dobavljača i svih zainteresiranih za održivo restrukturiranje - bez primjene ovog zakona nakon što stupi na snagu. Ako se to ipak ne dogodi, spremni smo dati svoj doprinos i učiniti maksimum - štiteći interese svih dionika i hrvatskog gospodarstva. Očekujem da će Hrvatski sabor izglasati ovaj zakon i stvoriti pravne pretpostavke za dodatni angažman i pomoć u rješavanju poteškoća u kojima se Agrokor nalazi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/kao-i-druge-europske-drzave-spremni-smo-preuzeti-odgovornost-u-cilju-zastite

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cilj-zakona-o-sistemski-vaznim-kompanijama-jest-osigurati-stabilnost-gospodarskoga

Korak prema Schengenu

U pojašnjenju novih mjera granične kontrole, predsjednik Plenković zamolio je sve građane za strpljenje jer od sutra stupaju na snagu određene izmjene.

- Kada je riječ o prelasku državne granice, sutra je važan trenutak. Ministar Vlaho Orepić i ja smo jutros održali sastanak - temeljem članka 8. Zakonika o schengenskim granicama stupaju na snagu određene izmjene. Odnose se na provedbu granične kontrole. Sve je to povezano i sa sprječavanjem terorizma, dakle, pooštrene su kontrole na granicama i unutar Europske unije. Svima koji putuju želim poručiti da budu strpljivi te imaju razumijevanja da će taj novi sustav kontrola biti od sutra u funkciji. Sve molim za strpljivost.

Modernizacija Zračne luke Dubrovnik

Vezano uz potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europske unije za nastavak financiranja projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“, Plenković je istaknuo da će modernizacija te zračne luke donijeti i nove prihode hrvatskom turizmu.

- Ovaj tjedan imali smo važan događaj u Dubrovniku. Potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za razvoj Zračne luke Dubrovnik. Dakle, nakon zračne luke „Franjo Tuđman“, druga faza u Dubrovniku. To je izvrstan potez za jačanje naše prometne infrastrukture. Dubrovnik je ključna destinacija na hrvatskom Jadranu, privlači brojne turiste. Uistinu sjajan, moderni izgled zračne luke koja će, vjerujem, premašiti kapacitete od dva milijuna putnika godišnje i omogućiti dodatne prihode od turizma.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vise-od-858-milijuna-kuna-bespovratnih-sredstava-iz-eu-za-modernizaciju-zracne

Posjet Mostaru

Kao što znate, ovog tjedna u Mostaru je otvoren 20. Međunarodni gospodarski sajam, a Hrvatska je bila zemlja partner. Sajam je, valja istaknuti, otvorio predsjednik Plenković.

- Svjedočili smo vrlo kvalitetnom nastupu naših gospodarstvenika te angažiranom pristupu Hrvatske gospodarske komore i brojnih ministarstava i županija. Hrvatska je izrazito prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine, prvi smo vanjsko-trgovinski partner. Stupanje na snagu Protokola o stabilizaciji i pridruživanju omogućuje dodatne, kvalitetne uvjete za plasiranje hrvatskih proizvoda na tržište BiH - ondje su naši brendovi poznati i ljudi ih vole. Na Sajmu se sjajno promoviralo hrvatsko gospodarstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/iz-mostara-europski-put-jamstvo-ravnopravnosti-hrvata-te-sigurnosti-i

https://vlada.gov.hr/vijesti/pvrh-protokol-o-stabilizaciji-i-pridruzivanju-izmedju-rh-i-bih-pridonijet-ce-dinamiziranju-nasih-gospodarskih-odnosa/20413

Zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Tijekom dvodnevnog boravka u Gradu na Neretvi, predsjednik Plenković se susreo s brojnim bosanskohercegovačkim dužnosnicima - kako na državnoj, tako i na županijskoj razini.

- Iskoristio sam boravak u Mostaru i za važne političke susrete: s članovima Predsjedništva BiH, čelnicima županijskih vlada u kojima su većinski naši sunarodnjaci… Bili su to jako dobri razgovori. Najvažnije - s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem usuglasili smo da bi termin održavanja zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH bio u prva dva tjedna lipnja. To je jako dobro i korisno - moramo jačati suradnju s BiH. Imamo i politički i gospodarski interes, ali i u cilju jačanja ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Vrijeme je da naš susret bude referentan za rješavanje brojnih otvorenih pitanja.

http://www.hdz.hr/vijest/hrvati-izvan-rh/plenkovic-u-dvodnevnom-posjetu-mostaru-potpora-europskom-putu-bih-i-borba-za

https://vlada.gov.hr/vijesti/zajednicka-sjednica-vlade-rh-i-vijeca-ministara-bih-bit-ce-znacajna-za-unaprjedjenje-politicke-i-gospodarske-suradnje/20408