Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković danas se u Zagrebu - nakon međunarodne konferencije „Uloga prava i sudova u Europskoj uniji koja se mijenja“, kojom se obilježava pet godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji  - obratio brojnim okupljenim novinarima.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-nase-daljnje-ambicije-su-ulazak-schengen-i-eurozona-moramo-biti-tamo-gdje-se-odluke-donose/23844

Što bolje iskoristiti članstvo u EU

Predsjednik Plenković u izjavi je kazao da mu je drago što je cijeli vrh hrvatskoga pravnog sustava danas na Pravnom fakultetu zbog prigode da se s brojnim domaćim i međunarodnim stručnjacima raspravi pravna priroda mijenjajućega europskog projekta.

 - To su prave i važne teme koje cijela javnost treba čuti i razumjeti nakon pet godina članstva - u kakvoj se Uniji nalazimo, koji su izazovi, kako da budemo što bolje pozicionirani i što bolje iskoristimo naše članstvo.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-primio-nagradu-za-europski-govor-godine-clanstvo-u-eu-cini-zivot-nasih-gradana

Dva kapitalna  pravca djelovanja

Izdvojio je dva kapitalna pravca djelovanja: Schengen u naredne dvije godine i članstvo u eurozoni u duljem vremenskom periodu:

- Što tješnje i što uže Hrvatska bude pozicionirana u okviru jezgre europskoga projekta, to će naš utjecaj, naša snaga, pa i izvan Europske unije, u našem susjedstvu, biti veća.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrvatska-ce-imati-trajnu-i-znatnu-korist-od-uvodenja-eura

„Orkestar“ uoči sklapanja nagodbe

Novinare je zanimalo ima li potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić njegovu potporu nakon objavljene elektroničke komunikacije s njezinoga privatnog maila i „jesu li Vlada i HDZ danas njezini taoci“.

- Nismo mi ničiji „taoci“. To je stalna teza kako bi se izazvala kriza, drama, posebno uoči finalizacije nagodbe u Agrokoru. Zašto se čekalo da ti mailovi budu objavljeni baš na dan kad trebam dati veliki intervju i dobiti europsku nagradu? Dakle, sve je orkestar, sve je tajming, sve je drama. Mi se s time nosimo svaki dan.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izravno-s-premijerom-ministri-su-za-reforme-dobili-rok-od-sest-mjeseci

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izravno-s-premijerom-2-od-nove-godine-nova-porezna-reforma-jos-jednom-cemo

Na inicijativu Mosta

Upitan o tome vidi li sukob interesa u postupku konzultiranja stručnjaka na traženju rješenja za Agrokor, predsjednik Plenković je ponovio da je ta grupa sastavljena na inicijativu upravo Mosta kako bi pomogla Vladi.

- Mislim da je javnost zaboravila kontekst. Sad se pravimo da je to bilo u laboratorijskim uvjetima, uz apotekarsku vagu, mir i tišinu, negdje u švicarskim Alpama. A prije 14 mjeseci bili smo u iznimno opasnoj situaciji - ako kihne Agrokor, oboljet će cijela hrvatska ekonomija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/u-potpunom-suglasju-s-ondasnjim-partnerima-iz-mosta-konzultirali-smo-strucnjake

Spriječen kolaps

Istaknuo je da je dodatna ekspertiza bila nužna za ovakav iskorak u zakonodavnom smislu u tako kratkom roku. 

- Da nismo pravodobno reagirali, tko bi vodio sve te silne stečajeve za kompanije unutar Agrokora i za one izvan koncerna koje bi propadale kao kula od karata?!? Uostalom, Ustavni sud je napomenuo kako bi bilo neustavno da nismo djelovali. To je bit.

Ako je netko dao veliki doprinos da se riješi najkrupniji problem hrvatskog gospodarstva otkad je završio Domovinski rat, dala ga je upravo potpredsjednica Vlade.

- Nisu uzalud gospodarstvenici prepoznali koliku je štetu Zakon o izvanrednoj upravi spriječio. Sad se, međutim, bavimo mogućim greškama koje su nastale u tome pozitivnom procesu. Ako su one bile namjerne, onda će netko odgovarati. Sigurno je da neću dopustiti - ni kao čovjek, ni kao predsjednik stranke i Vlade - da ugrozim sve što radim cijeli život zbog aluzija na moj račun koje nemaju veze s istinom.

Hibridno fabriciranje

Upitan o navodnoj sms-komunikaciji između njega i potpredsjednice Vlade koju podmeće osumnjičeni kriminalac Todorić, komentirao je da se, ako je prije pola godine govorio o hibridnom djelovanju, danas radi o hibridnom fabriciranju.

- Svi smo u političkim utakmicama, svi se bore na svoj način. Ja se borim onako kako mislim da treba - korektno, otvoreno, s jasnim smjerom zemlje, s reformama, smirivanjem tenzija... Ne kradem, ne „kemijam“, ne radim ništa što bi bilo čudno, zbog čega se sutra, zajedno s obitelji i djecom, ne bih mogao miran buditi - zaključio je predsjednik Plenković.