(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković danas je u Zagrebu - nakon govora na početku „EPP Campaign Manager Meeting“ - stao pred brojne okupljene novinare.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/pocetak-priprema-epp-za-euroizbore-2019-hdz-ce-itekako-pridonijeti-novoj-zajednickoj

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SKUPU EPP-a & IZBORNIM POBJEDAMA                      

Zahvaljujem kolegi Dari Murphyju, potpredsjedniku EPP-a i bivšem irskom ministru. Veliko je priznanje za HDZ to što se upravo u Zagrebu održava sastanak kojim započinju pripreme za europske izbore 2019. godine. Došli su svi koji u našim sestrinskim strankama diljem Europe pripremaju kampanje i programe za ove važne izbore. Činjenica jest da je HDZ dobio i prve europske izbore 2013. i one druge 2014. godine. Nakon toga, pobijedili smo na predsjedničkim izborima, na onima parlamentarnima lani te na lokalnima ove godine.

O ČLANSTVU U EU & BOLJITKU HRVATSKIH LJUDI

Za nas je obveza da na nacionalnoj i europskoj razini pridonesemo jačanju naših vrijednosti, naših zajedničkih politika. Današnji sastanak doživljavam kao poticaj radu Vlade RH, Hrvatskog sabora te svih naših kolega na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini - da sve što činimo bude usmjereno na boljitak hrvatskih ljudi, a da nam članstvo u Europskoj uniji bude dodana vrijednost koja će se u godinama pred nama sve više osjećati u životu svih hrvatskih građana. I ovim skupom smo dodatno pozicionirali ulogu HDZ-a u našoj europskoj političkoj obitelji.

O (NE)KOMENTIRANJU PRAVOSUDNIH POSTUPAKA

Kao predsjednik HDZ-a ne namjeravam komentirati detalje bilo kojih postupaka koje vode policija i DORH te koji će možda imati sudski epilog.

O TRANSFORMATIVNOM UČINKU

Ponovit ću još jednom - budući da je ova tema prevažna za hrvatsku politiku - da smo, prvo, dobili izbore na politici koja je u sebi sadržavala ne samo političku stabilnost, gospodarski razvoj, pravnu sigurnost i društvenu solidarnost, nego i vraćanje povjerenja u institucije i političke stranke. Kada sam u kampanji govorio da ulazimo u proces mijenjanja Hrvatske nabolje, tada nisam niti slutio da ćemo imati ovakav slučaj, a koji će nam poslužiti za transformativni učinak na načine poslovanja u Hrvatskoj.

O ODGOVORNOJ KOMUNIKACIJI  

Želim ovom prilikom ponoviti ono što je Vlada radila u proteklih deset mjeseci - jer mi se čini da neki od drveća ne vide šumu. Prvo, kada smo postali svjesni da situacija u Agrokoru eskalira, reagirali smo na jedini mogući način - ponijeli smo se odgovorno te smo pazili da nijednom porukom ne pridonesemo bilo rušenju rejtinga same kompanije, bilo destabilizaciji položaja Hrvatske na financijskim tržištima. Komunikacijom smo „smirivali loptu“.

O POSEBNOM ZAKONU & IZBJEGAVANJU TSUNAMIJA

Istodobno, temeljito smo se informirali o realnom stanju i mogućim scenarijima. A i to smo odradili odgovorno, svjesno i namjerno. Nije dolazilo u obzir da Vlada ne napravi ništa, kao ni to da se Agrokor nacionalizira, a što su sugerirali neki od političkih čelnika. To bi značilo da obveze privatne kompanije padnu na teret poreznih obveznika - što nije dolazilo u obzir, kao ni to da se Agrokoru da novac - jer bi se u kratkom roku nešto saniralo, ali srednjoročno došlo bi se u istu situaciju. Jedina realna opcija, temeljem komparativne analize, bilo je donošenje posebnog zakona za trgovačka društva od sistemskog značaja za RH - iza kojeg čvrsto stojimo jer je omogućio izbjegavanje gospodarsko-financijskog tsunamija. To je ono ključno i najvažnije.

O JASNOJ PODJELI VLASTI

Što se tiče pristupa problemu, za razliku od nekih drugih aktera, nismo postupili populistički. Nismo podlegli zovu kombiniranja političkih poteza i predizborne atmosfere lokalnih izbora. Naprotiv, držali smo stalno istu liniju. Smjer je bio vrlo jasan - podjela vlasti znači da policija, DORH i pravosuđe rade svoj posao, a izvršna i zakonodavna vlast rade svoj. Na tome smo ustrajali i u tome smo uspjeli. Sljedećih mjeseci bit ćemo fokusirani na kreiranje stanja u kojem će doći do restrukturiranja, nagodbe, zadržavanja radnih mjesta i nastavka rada kompanije. To je cilj Vlade RH.

O ISTRAŽNOM POVJERENSTVU

Ja sam i pravnik i legalist. Prema odredbi zakona o istražnim povjerenstvima, malo je prostora za „interpretacije“ kakve dolaze iz nekih oporbenih stranaka. U trenutku kad se i formalno pokrene kazneni postupak, a sada još nije nastupila ta faza, istražno bi povjerenstvo trebalo prestati s radom. Ne vidim kako bi se zakon mogao drukčije tumačiti. Ali što se tiče Vlade, HDZ-a i mene osobno, naravno da nam je i više nego u interesu da se cijela ova priča odmrsi do najsitnijeg detalja. To je zdravo i higijenski za društvo. Meni je posve svejedno hoćemo li tu raspravu voditi u okviru saborskog povjerenstva, pred nekim saborskim odborom ili nekim drugim tijelom. Važno je da temeljito raspravimo uzroke, posljedice i kako dalje. Stav HDZ-a je, prvo, poštivanje načela zakonitosti i, drugo, kompletno rasvjetljavanje svih aspekata situacije vezane za Agrokor.

O PODMETANJIMA O „POLITIČKOM PROGONU“

Nema nikakvog „političkog progona“. Možda je to našoj javnosti iz nekakvih praksi do sada neshvatljivo, ali ne postoji nikakav nalog Vlade RH, mene, bilo koga u HDZ-u, na bilo koji i najmanji način, bilo kome u policiji i DORH-u što, kako i kada da radi. Otklanjam tezu o bilo kakvom političkom progonu bilo koga.

O AUTORU ZAKONA O IZVANREDNOJ UPRAVI

Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH pisala je -  Vlada. Pisalo ga je nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo pravosuđa, Ured za zakonodavstvo, pisali su ga vrsni pravni stručnjaci koji rade u Vladi. U tom procesu, kao i kod svih ostalih zakona, konzultirani su brojni stručnjaci. Politički je jedino bitno to da je Vlada predložila zakon - ja sam stao iza njega, stala je Vlada i stala je parlamentarna većina.