Rast zaposlenosti i istodobni pad nezaposlenosti, odnosi sa Slovenijom i provedba kurikularne reforme - tri su to tematska seta novinarskih pitanja na koja je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković odgovarao na marginama konferencije "Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/video-ponosni-jer-novi-kontingent-hv-u-afganistanu-ima-i-opremu-i-naoruzanje

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O RASTU ZAPOSLENOSTI & PADU NEZAPOSLENOSTI

Podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje pokazuju da već nekoliko mjeseci imamo više od 1,5 milijuna osiguranika, što je najbolja potvrda da raste broj zaposlenih. U konkretnijim brojkama: danas imamo oko 50.000 više zaposlenih nego prije dvije godine, a 25.000 više nego lani, i to unatoč činjenici da je dio ljudi otišao iz Hrvatske. Stopa nezaposlenosti od 10,6 posto - što je oko 171.000 građana - najniža je u proteklih 27 godina. Stopa nezaposlenosti mladih pala je pak s 50 posto, koliko je iznosila prije nekoliko godina, na današnjih 34 posto.

Ne negiramo da postoji problem odlazaka iz Hrvatske, uvjetovanih i mogućnostima i mobilnošću u EU, no Vlada je poduzela i kontinuirano poduzima niz aktivnosti za povećavanje zapošljavanja. Primjerice, dvije milijarde kuna uložene su u programe kao što su "Od mjere do karijere" i u mnoge lokalne inicijative. Nedvojbeno je da se stanje na tržištu rada popravlja - podaci s kojima baratamo su pouzdani i točni.

O ARBITRAŽI KAO „CASE CLOSED“

Pravna stečevina Europske unije nije supstitut međunarodnog prava na temelju kojeg se uređuju granice. Ponavljam jasnu poziciju RH, definiranu odlukom Hrvatskog sabora - arbitražnu odluku ne prihvaćamo. Što se tiče izjave potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa - u stilu da je „arbitraža malo bila kontaminirana, pa su sve očistili, pa je sad sve dobro“ - siguran sam da tako ne bi govorio da je riječ o njegovoj Nizozemskoj, posebno ne bi tako govorio kao njen bivši ministar vanjskih poslova. Što se svega toga tiče - case closed!

O POSJETU PREMIJERA CERARA

Presuda Arbitražnog suda krupni je međunarodni trenutak, ali na sreću nije došlo do histerije u hrvatsko-slovenskim odnosima. Naprotiv, turistička sezona bila je najbolja od samostalnosti Hrvatske - očekujemo više od 100 milijuna noćenja. Nije bilo gužvi na granici. Time pokazujemo da smo svjesni da kroz dijalog i dogovor možemo rješavati zajednička bitna pitanja u korist obje zemlje. Očekujem da će naše službe sljedećeg tjedna dogovoriti posjet premijera Mire Cerara Zagrebu krajem rujna, nakon što se vratim s Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na sastanku ćemo razgovarati o otvorenom graničnom pitanju - svatko sa svojih pozicija.

O PLURALIZMU OBRAZOVNE REFORME

Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (PSP) imat će sutra sastanak, a na njemu će usuglasiti Akcijski plan - koji će mi potom predstaviti do kraja ovog tjedna. U ovom je trenutku rektorica (Zadarskog sveučilišta) Dijana Vican na čelu PSP-a, čiji će se sastav modificirati nakon predstavljanja Akcijskog plana.

Ističem da sam svojom voljom to povjerenstvo sastavio na pluralističan način, u nj uključio i bivšeg SDP-ova ministra, i bivšeg HNS-ova rektora Riječkog sveučilišta, i predstavnika MOST-a, za razliku od prethodnog PSP-a koje je bilo sastavljeno isključivo od jedne ekipe iz istog kruga akademske zajednice.