Tijekom posjeta Delnicama, koje je teško pogodilo snježno nevrijeme, predsjednik Vlade RH I HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na sastanku Kriznog stožera te - u pratnji ministara Damira Krstičevića i Olega Butkovića te državne tajnice Majde Burić - obišao zimske službe na terenu.

Požrtvovnost nadležnih službi i HV-a

U izjavi za medije, zahvalio je svim nadležnim gradskim, županijskim i državnim službama na predanom radu u cilju normalizacije života u Gorskom kotaru, kao i Hrvatskoj vojsci, čijih je više od 300 pripadnika, s oko 30 inženjerijskih strojeva i motornih vozila, pomagalo u čišćenju snijega i otklanjanju posljedica nevremena.

- Razvidno je da je zbog požrtvovnosti svih nadležnih službi, iako je ponegdje snijeg bio visok i metar i pol, situacija vrlo brzo normalizirana. Očišćeni su prilazi školama, domu zdravlja, vrtiću, upravnim zgradama, osigurana  prohodnost cesta.

Cjeloviti paket mjera

Istaknuo je da je Gorski kotar važan za našu Vladu i državu, podsjetivši da na tome specifičnom prostoru, koji čini 35 posto Primorsko-goranske županije, živi samo 23.000 ljudi.

- Vlada želi da se život naših Gorana poboljša. Privrženi smo tom cilju koji ćemo i ostvariti novim Zakonom o brdsko-planinskim područjima, koji ide u proceduru u drugom kvartalu ove godine, kao i mjerama koje su već pokrenute Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave te Fondom izravnanja. Sufinanciranjem pak rada zimskih službi, lokalnim sredinama želimo pomoći namiriti troškove angažmana ljudi i mehanizacije. Na taj način, cjelovitim paketom mjera, želimo osigurati što snažniji razvoj ovog kraja Lijepe Naše.

Omogućiti život i ostanak

Upitan hoće li Vlada financijski pomoći Gorskom kotaru u ovoj konkretnoj situaciji, Plenković je najavio da će se pronaći načini za sufinanciranje ili dodatne intervencije - jer zbog toga i postoje mehanizmi u državnom proračunu, uključujući i proračunske zalihe.

- Moramo omogućiti ljudima ovdje život, ostanak, opstanak, radna mjesta, a i funkcioniranje gradova i općina na bolji način, nego što je to bilo do sada.

Poziv građanima na solidarnost

Potvrdivši da se već razmišlja o preveniranju poplava do kojih bi moglo doći nakon topljenja snijega, pozvao je građane na solidarnost, da za snježnog nevremena pomognu jedni drugima, da brinu o svojim susjedima, posebno onima starijima i nemoćnima.