(DNEVNIK NOVE TV) Nakon što se sastao s Kriznim stožerom u Zadru te obišao poplavljenu Opću bolnicu i gradski pročišćivač vode, predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je Osnovnu školu „Zadarski otoci“, Poluotok i Luku Gaženica te potom još tri mjesta u Zadarskoj županiji koja su teško pogođena jakim nevremenom i obilnim oborinama - Nin, gdje mu se pridružila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, Sukošan i Bibinje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/iz-zadra-sve-su-ekipe-na-terenu-angazman-je-maksimalan-zupan-ce-proglasiti

Prije svega - zahvala svima!

Iz Sukošana je Plenković dao uživo intervju za Dnevnik Nove TV u kojem je najavio da će Vlada pronaći načina da financijski pomogne građanima koji su pretrpjeli velike štete od poplave, kao i pogođenim gradovima i općinama.

„Prije svega želim zahvaliti svim vatrogascima, pripadnicima Civilne zaštite, Hrvatske vojske, policije, svim ljudima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu da se saniraju štete“ - započeo je Plenković razgovor koji možete pogledati u cijelosti na donjem linku, a u nastavku prenosimo dvije ključne poruke predsjednika Vlade i HDZ-a - o dobroj koordinaciji sustava i Vladinoj najavljenoj financijskoj pomoći.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/andrej-plenkovic-vlada-ima-nacina-da-pomogne-poplavljenim-krajevima---488778.html

O PROMPTNOJ REAKCIJI SUSTAVA

Danas smo potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ja već oko 14:30 bili u Zadru, sastali se s gradskim i županijskim kriznim stožerom, upoznali se sa svim podacima o štetnim posljedicama enormnih oborina koje su u jednom danu pogodile Zadarsku županiju.

Ovamo smo svi stigli u nekoliko sati, i čelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Županijska vatrogasna zajednica, sve službe Zadarske županije, grada, općina... Razgovarali smo s čelnicima lokalne samouprave, vidi se da je angažman bio maksimalan, a koordinacija odlična. Hrvatska vojska je na raspolaganje stavila više od 300 svojih pripadnika, dovezla  14 crpki za ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata. Isto rade i vatrogasne postrojbe. Došli su ovamo i njihove kolege iz Šibensko-kninske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, a i ostali nude pomoć. Možemo reći da se u vrlo kratkom roku situacija stabilizira. Sustav je, dakle, adekvatno, promptno reagirao u nevjerojatnim okolnostima: više je kiše palo danas nego sve skupa u proteklih šest mjeseci!

O SANACIJI ŠTETE UZ POMOĆ VLADE RH

Zaista, učinit ćemo sve kao Vlada da i financijski, nakon što župan, gotovo sto posto, proglasi elementarnu nepogodu, pronađemo načine kako da pomognemo našim sugrađanima i svim gradovima i općinama koji su pogođeni. Prije svega, pričekat ćemo procjenu šteta. Vidjeli ste i prošlog tjedna da je Vlada u proračunskim zalihama pronašla 7,6 milijuna kuna za naše vatrogasce. Vlada ima načina da kroz resore i proračunske zalihe u ovakvim elementarnim nepogodama pomogne krajevima koji su doživjeli katastrofu. Svi će se resori angažirati s puno suosjećanja prema našim sugrađanima. Uvjeren sam da će štete biti sanirane u najkraćem roku.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ispunjeno-obecanje-vlada-rh-nagradila-vatrogasce-sa-76-milijuna-kuna-iz