(VIDEO) Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te članica Predsjedništva HDZ-a Nada Murganić gostovala je sinoć u Dnevniku i HTV-a i Nove TV u povodu prijedloga mjera populacijske politike koje je predstavila predsjednica Republike.

Oba gostovanja možete pogledati u cijelosti, a u nastavku, objedinjeno, prenosimo ključne poruke ministrice Murganić:

Sličnost programom Vlade i HDZ-a

Predsjedničine mjere naliče Programu rada Vlade RH i Izbornom programu HDZ-a. Slušamo pozorno što drugi predlažu u cilju demografske revitalizacije, no na tom problemu Vlada radi od prvog dana, krenuvši s onim mjerama koje su se mogle već u prvom mjesecu našeg mandata predložiti i provoditi. Najveći dio mjera koje je iznijela predsjednica Vlada je prepoznala i već radi na njima.

Rodiljne naknade, dječji doplatak, povoljni krediti

Među ostalim, dosad smo povećali rodiljne i roditeljske naknade, kao prva Vlada nakon devet godina. Za to smo izdvojili 330 milijuna kuna. Proširili smo dječje doplatke, prvi put nakon 17 godina, za što smo osigurali 360 milijuna kuna. Subvencioniramo stambene kredite za mlade, obnavljamo i gradimo dječje vrtiće te ulažemo u kadrove radi uvođenje dvosmjenskog rada, a i našom prvom poreznom reformom - nakon koje će početkom 2019. slijediti i druga - povećane su plaće hrvatskih građana.

Prvi rezultati

Donijete mjere ulijevaju nadu i već daju rezultate. To je na tragu onog što nam svima treba - vjera u ljude, u Hrvatsku, da možemo učiniti još bolje i više. Cilj nam je posve delimitirati rodiljne naknade i uvesti univerzalni dječji doplatak, ali kada to bude financijski moguće. Vodeći odgovornu politiku, sve što smo planirali dosad smo i realizirali.

Za svaku mjeru treba i novac

Proučit ćemo dodatno predsjedničine prijedloge i usporediti ih s mjerama koje već provodimo, a mogu zasad reći da smo ih veliki dio ionako imali u planu, ali ih doziramo u skladu s proračunskim mogućnostima i projekcijama. Svi znamo da se s obzirom na raspoloživa sredstva sve mjere neće moći, niti ih bilo tko može odjednom provesti - kako je napomenula i sama predsjednica. Bilo bi neozbiljno donijeti mjere, a da sljedeće godine kažemo da za njih nemamo sredstava.

Porezna reforma & veće plaće

Prepoznali smo razliku između onih mjera koje možemo odmah provesti i onih za koje treba više vremena, jer su povezane s ukupnim gospodarskim oporavkom. I ako ste pratili u ove dvije godine - a spomenut ću samo veće plaće, našu poreznu reformu i rasterećenje poslodavaca - Vlada je usmjerena upravo na gospodarski oporavak.

Zajednički cilj

I Vlada i predsjednica imaju zajednički cilj, to stalno ponavljamo, i vrijeme je da se tako i ponašamo. Mi smo iz iste stranke, imali smo ista opredjeljenja za oporavak države - i nadam se da imamo i dalje. Nije bitno tko s kim i kada sjedi, nego da se prihvatimo posla. Evo, upravo je danas u Ministarstvu održan sastanak Radne skupine za izradu Demografske strategije. Skupinu sačinjavaju poznati stručnjaci - sociolozi, demografi, povjesničari... Paralelno s tim Vijeće za demografsku revitalizaciju Vlade RH priprema nove demografske mjere, a i razmotrit će, kao što rekoh, predsjedničine prijedloge.