(VIDEO) Nakon uspješnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, s kojeg su se istarski ribari zadovoljni vratili kući i najavili daljnja isplovljavanja do crte sredine u Savudrijskoj vali, u središnjem Dnevniku HTV-a (urednik i voditelj: Đurica Drobac) gostovao je ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić.

Bez jednostranih poteza!

- Kompromitirana arbitraža nije mjerodavna za nas. Hrvatska je ne priznaje, stoga ne možemo i nećemo dopustiti da zbog nje ijedan naš ribar trpi ikakve posljedice. Svi ribari u Savudrijskoj vali su pod zaštitom hrvatske države i Vlade te ni na koji način neće biti oštećeni jednostranim postupcima slovenske strane - najavio je Tolušić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/pozitivni-gospodarski-rezultati-u-2017-ohrabruju-nas-da-nastavimo-s-reformama

Zaštita nacionalnih interesa

Istaknuo je i da ako hipotetski dođe do problematičnih situacija i mogućih kazni, Vlada će se pobrinuti da hrvatski ribari nemaju nikakve štete:

- Svi eventualni sporovi mogu se riješiti razgovorom i dogovorom. I tome Hrvatska, i kad je riječ o rješavanju samoga bilateralnog pitanja granice, stremi cijelo vrijeme. Ali, znat ćemo zaštititi nacionalne interese. Naše državne institucije raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila slovenskih ribara, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali. Dakle, imamo sve potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ako ona ustraje na jednostranim potezima.

Tristo posto uz ribare!

Hrvatski ribari u Savudrijskoj vali imaju pravo loviti na istom području kao i godinama dosad i mogu svoj posao obavljati u miru. Granica ostaje nepromijenjena, kao što se ni naša pozicija, kako već reče predsjednik Plenković, ni za milimetar nije promijenila. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade. Tristo posto smo uz njih! - zaključio je ministar poljoprivrede i potpredsjednik HDZ-a.

Fokus: OPG-ovi, stočari & mladi poljoprivrednici

Tolušić se osvrnuo i na Konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici i poslala u Hrvatski sabor:

https://vlada.gov.hr/vijesti/vlada-hrvatskom-saboru-uputila-konacni-prijedlog-zakona-o-poljoprivrednom-zemljistu/23150

- Više od 20 godina, premda smo imali dosta izmjena ovog zakona, nijedan od njih nije bio na pravi način riješio problem našega najboljeg i najvećeg resursa. A to je, uz more, poljoprivredno zemljište. Ovo je prvi zakon u povijesti hrvatske države koji isključivu prednost daje obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, fokus je na našim stočarima, kojima nedostaje zemlje, i na mladim poljoprivrednicima. Ako želimo da mladi ostanu u Slavoniji, Dalmaciji, Lici... moramo im dati resurse. Dajemo im financijske poticaje i olakšice iz Programa ruralnog razvoja, ali im moramo dati i „osnovni alat“, a to je zemlja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sreca-da-poljoprivredna-zemljista-i-izvori-vode-nisu-bili-u-vlasnistvu-bjegunca

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-predstavio-tri-kljucna-zakona-za-uzlet-poljoprivrede-i-razvoj-hrvatskog