(VIDEO) Nakon svečane akademije koju je na Medvegradu organizirala naša stranka u povodu 96. obljetnice rođenja dr. Franje Tuđmana, predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković odgovarao je na aktualna politička pitanja mnogobrojnih okupljenih novinara.

Rasvijetliti sva pitanja do kraja

- Rasvijetlit ćemo sva pitanja do kraja. A ako nešto nije bilo dobro, tražit ćemo odgovornost. I ispravit ćemo pogreške ako ih je bilo. HDZ je najsnažnija i najodgovornija stranka te sve što smo radili, radili smo u najboljoj namjeri! Pritom ne bismo smjeli gubiti iz vida činjenicu da je potpredsjednica Dalić svojim znanjem i angažmanom u Vladi izuzetno pomogla da se spriječi prelijevanje krize iz Agrokora na čitavo hrvatsko gospodarstvo te da dođemo do sadašnjega gospodarskog rasta i suficita u proračunu - istaknuo je Plenković vezano uz mail komunikaciju potpredsjednice Vlade Martine Dalić s konzultantima i odvjetnicima koji su radili na Zakonu o izvanrednoj upravi.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sprijecili-smo-da-se-gospodarstvo-urusi-kao-kula-od-karata-no-ako-su-greske-bile

Na novinarsko pitanje hoće li se za odgovornost o kojoj govori trebati čekati do 10. srpnja, do kada bi se trebala postići nagodba u Agrokoru, ili će reagirati i prije, odgovorio je: "Procijenit ćemo". A upitan o čemu to ovisi, rekao je: "O meni".

Tri zaključka koalicijskih partnera

Podsjetio je da su u petak imali sastanak s koalicijskim partnerima na kojem su zaključili da im je najvažnija dobrobit hrvatske države, društva i gospodarstva. Pritom su partneri naglasili da je parlamentarna većina stabilna te da vlada i dalje normalno funkcionira.

Kao drugi zaključak, sa sastanka koalicijskih partnera poručeno je da u idućim tjednima svi dionici procesa u Agrokoru moraju uložiti dodatne napore kako bi se do 10. srpnja postigla nagodba.

- Treći zaključak glasi da se temeljito ispitaju eventualne nepravilnosti u postupku i da mogući krivci odgovaraju. Prva i druga točka od strateškog su značaja. Treća znači da treba biti otklonjeno sve što bi moglo zasjeniti ovaj inače najveći strateški uspjeh naše Vlade, jer smo riješili izazov kakav nismo imali još od vremena Domovinskog rata i onih izazova s kojima se suočavao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman - dodao je predsjednik Plenković

I dalje smo žene i muškarci, majke i očevi, kćeri i sinovi

Upitan pak o početku prikupljanja potpisa za dvije referendumske inicijative - o izmjeni izbornog sustava i otkazivanju Konvencije Vijeća Europe - rekao je da inicijativa o promjeni izbornog sustava zadire u one teme koje ne bi trebale biti predmet referenduma.

- Izborni sustav i izborno zakonodavstvo treba ostaviti predstavničkim institucijama. Ne znam ni za jednu zemlju u kojoj se izborni sustav definirao referendumom. A što se tiče inicijative o otkazivanju Konvencije, isticao sam i prije ratifikacije da se njena provedba, sukladno Interpretativnoj izjavi, neće kositi s našim vrijednostima. Kao što i sami vidite, u Hrvatskoj se nije dogodilo ništa od onog čime su građane pokušavali zastrašiti.

JANDROKOVIĆ: Sve odluke ćemo donijeti na vrijeme u interesu Hrvatske!

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković napomenuo je da se ono što je vidio od apostrofiranih mailova - moglo izbjeći:

- U jednom dijelu sadržaj mi se ne dopada, a način na koji su se sudionici te grupe dopisivali nije stil u kojem bih volio sudjelovati.

Upitan treba li zbog toga odgovarati potpredsjednica Dalić, rekao je da će se o tome razgovarati kasnije:

- Sve odluke donijet ćemo na vrijeme u interesu Republike Hrvatske. Kao glavni tajnik HDZ-a, istodobno moram brinuti i o tome da interes HDZ-a bude zadovoljen.