Gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada Vlada“, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević komentirao je, na samom početku razgovora, stalne napade Ivice Todorića na Vladu i predsjednika Plenkovića.

Istaknuo je da našoj Vladi Todorićevi blogovi nimalo ne remete rad:

- Vlada je i dalje fokusirana na svoje obveze, a to je očuvanje radnih mjesta u Agrokoru, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i stabilnosti hrvatskog gospodarstva u cjelini. Pred Vladom je još puno izazova - odgovorno pristupamo svom poslu!

Sustav domovinske sigurnosti

Što se pak tiče sustava domovinske sigurnosti, naglasio je da je najvažnije da je država počela sustavno pristupati pitanju sigurnosti:

- Prva stvar koju smo napravili bilo je upravo to da poslije 15 godina donesemo Strategiju nacionalne sigurnosti. Proces njene izrade bio je vrlo inkluzivan, otvoren, sudjelovalo je puno neovisnih stručnjaka, znanstvena zajednica, udruge civilnog društva... Strategijom smo dobili kvalitetan ishodišni dokument nakon kojeg smo pristupili izradi Zakona o domovinskoj sigurnosti. Prošlog tjedna se raspravljalo o njemu u Saboru i uvjeren sam da će biti prihvaćen velikom većinom.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/nova-strategija-nacionalne-sigurnosti-republike-hrvatske

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/strategija-nacionalne-sigurnosti-stabilnost-i-sprjecavanje-ugroza-preduvjeti

Partnerstvo za sigurnost

Promijenila se sigurnosna paradigma - nastavio je Krstičević - danas imamo nove ugroze, rizike s kojima se suočava hrvatsko društvo:

- Stoga je upravo sinergija poanta tog zakona, tj. uvezivanje svih sposobnosti države i uključivanje privatnog sektora, civilnih udruga, braniteljskih udruga i samih građana. Sustav domovinske sigurnosti proizlazi iz partnerstva za sigurnost - koje smo već imali u Domovinskom ratu i kojim smo pobijedili. Sustavom želimo izgraditi sigurno okružje te promovirati i štititi nacionalne interese.

Vojna pričuva radi novih rizika

Izrazio je zadovoljstvo što je napokon počela uspostava vojne pričuve, koja odigrala važnu ulogu u obrani od velikosrpske agresije, ali smo je nakon rata zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i financijskih sredstava:

- Nakon što smo izradili Strategiju nacionalne sigurnosti, uvidjeli smo da nam s obzirom na nove ugroze i rizike trebaju dodatne sposobnosti. Poplave i požari... sve to traži da država bude brza u danom trenutku. Do kraja godine pozvat ćemo još 3000 ljudi u pričuvu, koju imaju mnoge razvijene zemlje - Češka, Slovačka, Mađarska, Francuska... Ne vidim zašto bi bio problem dva do tri dana služiti svom narodu, svojoj državi.

Suglasje državnog vrha o zrakoplovima

Na pitanje o nabavi borbenih zrakoplova, Krstičević je odgovorio da je u tijeku evaluacija pristiglih ponuda. „Do kraja godine trebamo odlučiti što je najbolje za Hrvatsku“:

- Osim cijene i karakteristika zrakoplova, važan parametar bit će i strateško partnerstvo. Želimo partnera koji će uložiti u Hrvatsku, s kojim ćemo imati čitavi paket poslovne suradnje i otvarati radna mjesta. Zrakoplovi ne smiju biti samo trošak, nego i svojevrsna investicija. Ako želimo biti jaka država i imati jaku vojsku, ta nam je sposobnost potrebna. Drago mi je da za tu odluku imamo suglasje cijeloga državnog vrha.