Otvarajući današnju sjednicu Vlade RH, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rezimirao je reformske mjere koje je Vlada donijela ili predložila Hrvatskom saboru prošle godine. Izdvojio je da će prva točka sjednice biti donošenje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva, koji u 2019. donosi novih 626 milijuna kuna smanjenja parafiskalnih i administrativnih nameta.

Istaknuo je da je treća faza porezne reforme donijela daljnje rasterećenje za građane i poslodavce, što je pridonijelo povećanju i zaposlenosti i plaća i potrošnje te ukupnog gospodarstva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/za-jutarnji-list-porezno-smo-rasteretili-gradane-i-gospodarstvo-u-2019-fokus-ce

Povećane mirovine & minimalna plaća

- Mirovine su povećane za šest posto, a na snagu je stupila i mirovinska reforma koja sustav treba učiniti održivim i u narednih 20-ak godina uštedjeti znatna sredstva za državni proračun, ali i ispraviti nepravde koje bi se dogodile da ta reforma nije donesena - poručio je Plenković, dodavši da je povećana i minimalna plaća na 3.000 kuna, uz kompenzacijske mjere za poslodavce.

Također, Vlada je deblokirala više od 50 tisuća građana, a prije dva dana je stupio na snagu i Zakon o stečaju potrošača koji će dodatno olakšati situaciju blokiranima.

Naglasio je i da je izmjenama u sustavu PDV-a snižena cijena upravo onih namirnica koje su najčešće u potrošačkim košaricama, kao što su svježe meso, povrće, voće, riba, jaja i dječje pelene, ali i bezreceptni lijekovi.

Obrazovna reforma ide dalje

- Obrazovna reforma ide dalje - poručio je Plenković, dodavši da stručne radne skupine rade na novim nacrtima kurikuluma kako bi se pripremili za novu školsku godinu, a obrazovni sustav dugoročno uskladio s potrebama tržišta rada.

Predsjednik Plenković izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem novog granskog kolektivnog ugovora u sustavu znanosti i visokog obrazovanja - koji je ocijenio kvalitetnim.

Demografske mjere

Izdvojio je i dvije uspješne mjere u demografskoj politici. Prva je dizanje neoporezivog dijela naknade za novorođenče s 3.362 na 10.000 kuna, a druga dizanje neoporezivog dijela nagrada radnicima s 2.500 na 7.500 kuna.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/utrostrucujemo-neoporezivu-naknadu-zaposlenicima-za-novorodence-s-3362-na-10000

Potonja je mjera omogućile dodatne prihode za više od 400 tisuća zaposlenika, u iznosu od 1,5 milijarde kuna - prema podacima za prošlu godinu.

- Sve su te mjere pridonijele boljem životu hrvatskih ljudi.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministar-financija-maric-413-tisuca-radnika-u-prosincu-dobilo-1-5-milijardi-kuna-bozicnica-i-bonusa/25054

500 dječjih vrtića diljem Lijepe Naše!

Dodao je da je kroz mjeru iz Programa ruralnog razvoja financira izgradnja, odnosno obnova 113 dječjih vrtića u mjestima manjim od 5 tisuća ljudi.

- Uz ostale izvore financiranja, Hrvatska trenutačno gradi, obnavlja ili oprema 500 dječjih vrtića!

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/potpisani-ugovori-za-113-vrtica-u-ruralnim-podrucjima-ciju-gradnju-ili-obnovu

Daljnje ukidanje ili spajanje državnih agencija

Nastavlja se s ukidanjem odnosno spajanjem agencija s javnim ovlastima, a dosad ih je 40-ak takvih, što će dovesti do daljnjih ušteda i racionalizacije poslovanja.

Govoreći o potporama u poljoprivredi, naglasio je da Vlada u pregovorima o idućem Višegodišnjem financijskom okviru želi nastaviti s rasterećenjem državnog proračuna i omogućiti više europskih sredstava.

- Nastavit ćemo s našom politikom strukturnih reformi i fiskalne konsolidacije.

Schengen & eurozona

Zahvalio je policajcima koji čuvaju hrvatske granice te svima koji rade na ukupnim naporima za ispunjavanje kriterija za ulazak u schengenski prostor.

Dodao je da će Vlada nastaviti i s daljnjim pripremama za uvođenje eura te napomenuo da će stručna javna rasprava pridonijeti razumijevanju koje će hrvatski građani od toga imati.

2 milijarde kuna smanjenja raznih nameta

Što se tiče ugovaranja europskih sredstava, podsjetio je da su oni podignuti s početnih 9 posto na 60 posto, a do kraja ove godine bit će na više od 85 posto.

- Nastavljamo i s administrativnim rasterećenjem - naglasio je Plenković, najavivši prvu točku današnje sjednice Vlade, odnosno donošenje Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva u ovoj godini. Dodao je da se radi o trećem takvom planu.

https://vlada.gov.hr/vijesti/ministar-horvat-ove-godine-ukidanje-ili-skracenje-postupaka-u-314-administrativnih-procesa/25052

- Do sada smo takvim planovima u 2017. i 2018. - ukidanjem i pojednostavljenjem različitih procedura - uštedjeli milijardu i 600 milijuna kuna za hrvatsko gospodarstvo. Ovaj plan sada je težak 626 milijuna kuna, a kada se on provede, bit će to više od 2 milijarde kuna rasterećenja odnosno smanjenja parafiskalnih i administrativnih nameta.

Odluka o zrakoplovima nakon očitovanja Izraela & SAD-a

Osvrnuo se potom na nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova te naglasio da očekuje konačna i jasna očitovanja Izraela i SAD-a. Najavio je da će Vlada nakon toga donijeti odluku o sudbini natječaja.

Podsjetio je da postoje poteškoće između Izraela i SAD-a u kontekstu dobivanja tzv. suglasnosti za transfer tehnologija trećoj strani, pri čemu je u konkretnom slučaju Hrvatska treća strana.

- Suprotno onom što smo imali kao informaciju u cijelom procesu koji je vođen skoro dvije godine, sada je došlo do određenih problema. Očito postoje rezerve Sjedinjenih Američkih Država u pogledu transfera tehnologije koja je izvorno američka, a nadograđena je izraelskom tehnologijom. Vlada vrlo čvrsto stoji pri odluci da možemo realizirati isključivo onakvu ponudu kakvu smo i prihvatili na prijedlog stručnog tima Ministarstva obrane.

Sve ostalo zahtijevat će našu odluku da se proces poništi. Nije nam drago što je do toga došlo, ali sada nastojimo identificirati točne razloge problema, nakon čega ćemo donijeti odgovarajuće odluke - zaključio je predsjednik Plenković.