Odluka Vlade o kupnji vojnih zrakoplova velika je za buduće generacije! - poručio je član Predsjedništva HDZ-a te potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević u Dubrovniku, gdje je kao izaslanik predsjednika Plenkovića sudjelovao na obilježavanju 29. obljetnice dubrovačkog HDZ-a:

- Svaka Vlada do naše nalazila je načina da to ne provede, ali mi jesmo! Nismo od Izraela kupili zrakoplove kako bismo nekom prijetili, nego kako bi Hrvatska bila sigurna. Zrakoplovi F-16 Barak korišteni su onoliko koliko Hrvatskoj treba, a naša će djeca jednog dana kupiti nove. Nije isto dati tri milijarde kuna za korišteni F-16 ili osam milijardi za novi Gripen ili 11 milijardi za novi F-16. Kupili smo korištene zrakoplove jer moramo voditi brigu i o poljoprivredi, školstvu, zdravstvu, lokalnoj zajednici...

Ispunjavamo obećanja!

Istaknuo je da svatko od ministara u svom resoru čini maksimum, a da je on sa svojim timom već nakon dvije godine odradio ono što je obećao u četiri:

- Zaustavili smo pad proračuna za vojsku, pa ga i povećali. Vratili smo vojsku narodu - u Vukovar, Sinj i Ploče, a krajem godine vraćamo i „Pume“ u Varaždin. Vratili smo dostojanstvo hrvatskom vojniku, a donijeli smo i Strategiju nacionalne sigurnosti. Ljudi imaju osjećaj sigurnosti, bez koje nema razvoja.

Neosporna postignuća naše Vlade

Naglasio je da je u dvije godine Vlada predsjednika Plenkovića učinila Hrvatsku boljom, a i život je bolji:

- Jasno da u nekim stvarima nismo do kraja zadovoljni i da smo mogli bolje, ali to je proces. Moramo i dalje neumorno raditi za Hrvatsku, svatko u svom dijelu odgovornosti.

Najavio je da će u 2019. proračun Ministarstva obrane biti usmjeren na daljnje jačanje i modernizaciju Hrvatske vojske:

- Bavit ćemo se ljudima jer čovjek je najvažniji dio obrambenog sustava. Želimo bolji standard vojnika, dočasnika i časnika. Vojsku ojačavamo sustavno, a s ciljem čuvanja naše Hrvatske.

Odgovor Aleksandru Vučiću

Na pitanje novinara da komentira izjavu Aleksandra Vučića da, osim Rumunjske i Mađarske, nitko u regiji nema kvalitetnu vojsku kao Srbija, Krstičević je podsjetio da je Hrvatska vojska stvorena u Domovinskom ratu:

- U ovom se tjednu sjećamo žrtve Vukovara i Škabrnje, žrtava velikosrpske agresije na Hrvatsku. Hrvatski narod nije imao vojsku, ona je stvorena u Domovinskom ratu. Najprije smo se obranili, a potom i oslobodili Domovinu. Danas je Hrvatska vojska moćna i snažna. Nikad više nitko neće ugroziti Hrvatsku.