(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV. Komentirao je, između ostalog, uspjehe HDZ-a, zdravstvenu i poreznu reformu, čvrst stav Hrvatske po pitanju arbitraže sa Slovenijom…

Intervju s predsjednikom Plenkovićem - koji je vodio novinar Mislav Bago - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SNAZI HDZ-a

U godinu dana koliko sam na čelu HDZ-a, a to će biti 17. srpnja, mislim da smo pokazali veliku snagu i kapacitet regeneracije do mjere koja je fascinantna. Kad sam se kandidirao za predsjednika HDZ-a bili smo na 20 posto. Sad ulazimo u ljetni period nakon kraja rada Hrvatskog sabora s 34,3 posto rejtinga. U kratkom periodu smo uvjerljivo pobijedili na parlamentarnim izborima, uvjerljivi smo pobjednici lokalnih izbora. Treba narod to znati - 13 županija, 62 grada, 209 općina, 19 od 21 ministra, predsjednici Sabora, države i Vlade. HDZ je pozicioniran tamo gdje ga želim vidjeti, a to je desni centar, umjerena stranka mainstreama koja se bori protiv populizma, demagogije te svih onih koji imaju antisistemski i protestni karakter.

O POREZNOJ REFORMI

To je bila tako velika reforma koja se pripremala dugo. Pripremala se i za vrijeme prošle Vlade, ali i za naše. Nakon toga je odmah uslijedilo usvajanje proračuna. Dakle, u prva dva mjeseca rada, u momentu kad je Sabor završio 15. listopada, imali smo i poreznu reformu i novi proračun iza nas. Malo koja vlada je bila tako brza, da se ova godina odvija sasvim normalno.

O ZDRAVSTVENOJ REFORMI

Zdravstvenu reformu je zadnjih nekoliko dana predstavio ministar Kujundžić. Želimo i dostupnost zdravstvenih usluga, kvalitetnije bolnice, njihovo povezivanje, racionalizaciju, smanjenje duga u zdravstvu i, u konačnici, velike projekte izgradnje dječje bolnice u Zagrebu, koja mislim da treba za dugi niz godina osigurati kvalitetniju zdravstvenu uslugu. Hrvatska je predstavila i svoju kandidaturu za Europsku agenciju za lijekove. Vjerujem da ćemo na taj način pozicionirati hrvatsko zdravstvo u europskom kontekstu. Ministar Kujundžić radi na tome zajedno sa svojim suradnicima.

O PROCJENI AGENCIJE FITCH

Mislim da je procjena Fitcha dobra, jer je zadržan isti kreditni rejting i izgledi su stabilni. Pomak iz negativnih u stabilne smo imali prije sedam, osam mjeseci. Unatoč krizi koju smo uspjeli iskontrolirati i procesu kojim upravljamo zahvaljujući aktivnostima Vlade i Zakona o izvanrednoj upravi, procjena je samo za nekoliko malih bodova stavljena na niže glede rasta BDP-a. Međutim, to je još uvijek samo procjena i vidjet ćemo kako će to sve biti na kraju godine. Ne očekujem nikakve velike poremećaje u rastu hrvatskog gospodarstva. To je pokazao i rast industrijske proizvodnje u svibnju. Svi makroekonomski pokazatelji za Hrvatsku bili su pozitivni i u 2016. i 2017. godini. Da to nije tako, ne bismo izašli iz Procedure prekomjernog proračunskog manjka. Vrlo tijesno surađujemo s Europskom komisijom na način da su u potpunosti informirani. Svi ciljevi iz Programa Vlade i programa reformi se ispunjavaju.

O AGROKORU

O širem kontekstu stanja u Agrokoru i detaljima u samoj kompaniji informacije smo počeli dobivati nešto kasnije, a i u dijalogu s tadašnjim čelnikom kompanije, shvatili smo razmjere i dubinu problema i u tom smo trenutku reagirali maksimalno brzo. Tražili smo konsenzus u hrvatskoj politici, ali ga nismo dobili. Najveća oporbena stranka ponijela se sasvim nezrelo o toj temi. Ono što smo na ovaj način postigli mislim da su svjesni i zaposlenici, dobavljači i kreditori Agrokora i svi koji promatraju naš financijski i gospodarski sustav.

O ARBITRAŽI & SCHENGENU

Granična pitanja po svojoj supstanci nisu tema kojom se bave europske institucije. Njih regulira međunarodno pravo. Mi smo u arbitražu išli u dobroj vjeri. Ne moramo se posebno dojmiti medijskih priopćenja ili stavova Komisije ili neke države. Tome ne treba pridavati toliki značaj.

Mi ćemo ući u Schengen zato što ispunjavamo kriterije. Dogovor koji smo kolega Cerar i ja, zajedno s predsjednikom Junckerom, postigli u Bruxellesu oko prelaska sa sustavnih na ciljane kontrole na granicama imao je jako pozitivan efekt. Mi smo za to da sa Slovenijom dogovorimo bilateralno otvoreno pitanje granice. I na tome stojimo. Odluka Hrvatskog sabora bila je sasvim jasna.