Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković večeras se iz Knina uživo javio u središnji Dnevnik HTV-a u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Veliko poštovanje prema braniteljima

U razgovoru s novinarom Petrom Vlahovom, predsjednik Plenković istaknuo je da dolazak u Knin za njega znači veliko poštovanje hrvatskim braniteljima, prisjećanje na '95. godinu, ključnu za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske.

- To je označilo kraj rata, kraj brojnih patnji, kraj stradanja, kraj jednog ekonomskog nazadovanja Hrvatske koje je trajalo praktički pet godina. I stoga svi mi danas, i svih ovih godina ranije, a i u budućnosti uvijek nastojimo odati počast onima koji su dali najviše za Hrvatsku. Prije svega taj jedan osjećaj dubokoga poštovanja i zadovoljstva što smo ovdje u Kninu.

Odličja generalima Markaču i Gotovini

Osvrnuo se u na odličja koja će večeras dobiti generali Markač i Gotovina. Kazao je da je to potvrda i priznanje još jednoj briljantno vođenoj oslobodilačkoj akciji.

- Vojno-redarstvena operacija Oluja je najveća vojna pobjeda u hrvatskoj povijesti, tu nema nikakve dileme - u samo četiri dana osloboditi tada praktički tri četvrtine okupiranoga područja Hrvatske. Uloga i generala Gotovine i generala Markača bila je osobito važna. Nama svima je naravno posebno drago da su oni presudama Haškog suda oslobođeni. Na taj način dobili su i zadovoljštinu. To su časni ljudi, profesionalci, dali su u tom trenutku sve svoje iskustvo, vodili ljude i pomogli da Hrvatska danas bude slobodna. I zato mi je izuzetno drago da će oni dobiti večeras ovo najveće hrvatsko odličje.

Snažno partnerstvo s Izraelom i SAD-om

Plenković je naglasio da je ambicija Vlade RH od početka bila da se riješi dugo odgađano pitanje nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova.

- Stručni odabir pao je na Izrael i mislim da je to odlična odluka koja jača sigurnost Hrvatske i hrvatskog neba, snaži nas u okviru NATO-a i EU. Ti su zrakoplovi od 2020. u Hrvatskoj, a činjenica da smo već sada dogovorili da oni prelete iznad Knina na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, jedna je velika poruka.

Dobrosusjedstvo, mir i istina

Na pitanje o odnosima sa Srbijom, kazao je da je Hrvatska u zadnje dvije godine poslala brojne poruke u kojima želi suradnju, dobrosusjedstvo i mir. "Ali, isto tako, želimo i istinu", nastavio je.

- Za sve nas je nedvojbeno da je agresiju na Hrvatsku izvršio Miloševićev velikosrpski režim. Toliko ljudi je umrlo i bilo ranjeno i ogromne su ratne štete. Sve se to zbivalo na teritoriju Republike Hrvatske. Mi, kao Vlada, želimo da se srpska nacionalna manjina osjeća dobro u Hrvatskoj, da se štite njena prava i da je maksimalno integrirana u društvo. Mi šaljemo poruku istine, suradnje i mira.

Rasterećenje građana i poduzetnika

Naglasio je da nastavak porezne reforme ima za cilj rasteretiti i građane i poduzetnike, a kada se sve to zbroji bit će 2,7 milijardi kuna rasterećenja.

- Sve što radimo radimo za hrvatski narod. Radimo to svake minute svakog dana mandata ove Vlade. Vjerujemo u sve reforme koje poduzimamo i sve zakone koje donosimo. Kriza u Agrokoru prošla je pored hrvatskog gospodarstva i zaposlenih u Hrvatskoj. Dapače, zaposlenost je veća, a turistička sezona izvrsna. Naša je ambicija i ove godine imati suficit, a najvažnije je da onima koji su u Hrvatskoj s najmanjim primanjima omogućimo da imaju više sredstava za život.