(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr. sc. Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a i RTL-u Danas.

Gostovanja predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku objedinjeno donosimo njegove ključne poruke:

O POVJERENIKU ZA AGROKOR

Gospodin Ante Ramljak je čovjek s velikim iskustvom u području financijskog savjetovanja, investicijskog bankarstva, restrukturiranja i spajanja društava. Uživa naše povjerenje. Iz dosadašnjih smo kontakata stekli odnos povjerenja. Vjerujem da će g. Ramljak svoj posao napraviti na najbolji mogući i profesionalan način.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/imenovanje-izvanrednog-povjerenika-za-agrokor-pocetak-sustavnog-i-temeljitog

O DOGOVORU S DOBAVLJAČIMA & BANKARIMA

Ključno je da su svi dobavljači, od velikih do najmanjih - uključujući i HGK, HUP i Hrvatsku poljoprivrednu komoru - stali uz strukturirani proces izlaska Agrokora iz krize, proces koji angažirano predvodi Vlada RH. Na isti način proces prihvaćaju i bankari - šest glavnih kreditora i vjerovnika. Žele da proces uspije. Potvrda te njihove želje jest spremnost da vrlo brzo iznađu dodatnih 150 milijuna eura za poslovanje Agrokora. Ta sredstva - koja trebaju doći ovog tjedna - omogućit će zaposlenicima da prime plaće prije uskršnjih blagdana te isplatu dijela dugova onim dobavljačima koji su najugroženiji - od najvećih do najmanjih. Promijenilo se ozračje. Postoji novo povjerenje i novi početak - ne samo za Agrokor, već i za metodologiju poslovanja u Hrvatskoj. Dobavljači su prepoznali da se ponašamo odgovorno.

https://vlada.gov.hr/vijesti/premijer-plenkovic-s-dobavljacima-agrokora-od-danas-krece-protok-robe-prema-ducanima/20456

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-banke-spremne-dati-kredit-agrokoru-u-iznosu-do-150-milijuna-eura/20461

O ODGOVORNIM POTEZIMA VLADE RH

Deblokiranjem računa kompanije u koncernu Agrokor posluju normalno, generiraju prihod - na taj način imaju svježa sredstva i mogu normalno poslovati. Ovih 150 milijuna eura bit će dovoljno za prvu fazu konsolidacije - nakon toga slijedi restrukturiranje. Izbjegli smo negativni scenarij. Kompanija ide u restrukturiranje, dobavljači su smireni, banke će sudjelovati u procesu, police u trgovinama će se normalno puniti - dobavljači su spremni dostavljati robu, financijska tržišta nisu krahirala. Smirenim porukama u proteklim tjednima osigurali smo vrijeme da pripremimo zakon koji je prošao u Hrvatskom saboru. Oni koji su glasovali za njega su omogućili stabilnost Hrvatske - i politički, i financijski i gospodarski. A oni koji pak nisu, pokušali su steći neke politikantske bodove - ali bez pretjeranog uspjeha i logike.

O POLITIKANTSKOJ OPORBI

Vidim da iz oporbe daju aluzije da smo sporo reagirali. Upravno obrnuto - mi smo u tišini radili, pripremali ovaj zakon, svim našim odgovornim istupima umirili i gospodarstvenike, i financijska tržišta i burze. Nije se dogodio krah nijedne kompanije, nije došlo do kolapsa na burzi, ljudi nisu ostali bez radnih mjesta. Ako je i bilo male oskudice na policama, ona je bila vrlo kratkog i privremenog karaktera. Naši potezi omogućuju punu stabilizaciju normalnog poslovanja pred Uskrs. Prema tome, nikakve drame kakvu prikazuje oporba nije bilo, a ja vam garantiram da je neće ni biti.

O POTPORI MINISTRU MARIĆU

Stojim iza ministra dr. sc. Zdravka Marića - to sam više puta ponovio. On jako dobro radi svoj posao. Od početka naša je suradnja odlična - u kontekstu i porezne reforme, i proračuna i stabilizacije hrvatskih makroekonomskih pokazatelja. Smanjen je deficit i javni dug. G. Marić je kvalitetan političar i ministar. Nije započeo svoju karijeru u Agrokoru, nego se dokazao kao stručnjak puno prije.

O NEOVISNOSTI INSTITUCIJA

Imamo jedinstven stav. U Republici Hrvatskoj treba odgovarati svatko tko prijeđe na drugu stranu zakona. Tu sam sasvim jasan. Nema nikakve amnestije i zatvaranja očiju. Gospodin Orepić je ministar unutarnjih poslova i u ovom trenutku ima jako puno posla da riješi situaciju sa Slovenijom oko nove uredbe koja je pooštrila prelazak granice u okviru šengenskog sustava. To mu je prioritetna zadaća. Hrvatska policija i DORH su neovisni. Oni trebaju raditi svoj posao. Neće biti nikakvog političkog korištenja represivnog aparata u Hrvatskoj, a naročito ne pred izbore.