(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 61. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, među ostalim, bio i Nacrt konačnog prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom se dijelu sjednice osvrnuo na slučaj Todorić, saborsko istražno povjerenstvo, pozitivne gospodarske trendove…

Jasna podjela vlasti

Na samom početku uvodnog dijela predsjednik Plenković je naglasio - vezano za slučaj Todorić - da ne namjerava komentirati pravosudni postupak.

- To je nije posao izvršne vlasti, to je zadaća DORH-a i pravosuđa. S aspekta Vlade, kao i svih stranaka parlamentarne većine, želimo da se rasvijetli cijela priča o Agrokoru te da iz nje zajedno - i kao institucije i kao društvo - izvučemo pouke kako bismo stubokom izmijenili načine poslovanja i nadzora u Hrvatskoj te kako se više nikad ne bismo doveli u situaciju poput ove.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/sprijecili-smo-gospodarski-tsunami-interes-nam-je-da-se-slucaj-todoric-odmrsi-do

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bernardic-lupeta-gluposti-s-njim-bi-hrvatsko-gospodarstvo-bilo-na-koljenima

Očuvani pozitivni gospodarski trendovi

Plenković je još jednom istaknuo da je Vlada povukla hrabar, odgovoran i uspješan potez donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/aktualac-s-gradanima-rh-nista-ne-duguje-sberbanku-dok-su-dijelili-novac-todoricu

- Neki bi htjeli zanemariti koliko je toga pozitivnog donio taj zakon. Spriječili smo negativne trendove, a aktivnom politikom uspjeli očuvati izvrsne makroekonomske pokazatelje na razini države. Sprječavanjem domino efekta izbjegnuta je kriza u cijelome hrvatskom gospodarstvu, spašene su desetine tisuća radnih mjesta, zaštitili smo novac poreznih obveznika… o čemu je govorio i ministar Marko Pavić.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/bernardicev-pogubni-plan-o-stecaju-agrokora-izbio-bi-odmah-2-milijarde-kuna-iz

U dobrom smjeru - prema investicijskom rejtingu

Izdvojio je pozitivne makroekonomske trendove, rekordnu turističku sezonu i nastavak rasta BDP-a.

- Smanjili smo proračunski manjak, imamo primarni proračunski suficit u prvih šest mjeseci - nešto dosad nezabilježeno! Smanjili smo javni dug i nezaposlenost, a povećali zaposlenost. Bilježimo sve one pozitivne trendove koji daju bolji imidž zemlji. Iz MMF-a i Svjetske banke stižu nam dobre poruke. Hrvatska ide u dobrom smjeru. Trudit ćemo se da se kreditni rejting Hrvatske vrati na investicijsku razinu - što je prije nekoliko tjedana i najavila prestižna svjetska agencija S&P kada je izglede za naš kreditni rejting ocijenila pozitivnima, nakon što su prije toga već jednom bili narasli s negativnih na stabilne.

Realizacija programa & nastavak reformi

I u današnjoj raspravi u Hrvatskom saboru - zaključio je Plenković - ukazivat ću na sve ono što pozitivno radi Vlada RH.

- Govorit ću o nastavku strukturnih reformi i ispunjavanja ciljeva iz našeg programa, o daljnjem angažmanu na apsorpciji sredstava iz EU fondova, gdje su postoci bitno bolji nego što su bili. U tri godine koje su nam preostale u ovoj financijskoj perspektivi građani još konkretnije moraju osjetiti velike koristi od našeg članstva u EU.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ne-vidim-razloga-za-rekonstrukciju-vlade-odvazno-smo-se-uhvatili-u-kostac-sa-svim