Gostujući u Dnevniku HTV-a, ministar financija Zdravko Marić predstavio je novu demografsku mjeru Vlade RH vezanu uz Pravilnik o porezu na dohodak, kojim se neoporezivi iznos naknade za novorođenče podiže na 10 tisuća kuna.

Naglasio je da je i ta mjera doprinos Vlade RH demografskoj obnovi.

- Poslodavac ima mogućnost i pravo isplatiti nagradu za novorođenče zaposlenici koja rodi. Neoporezivi iznos su 3.362 kune. No mi taj iznos, s ovim novim Pravilnikom, dižemo za tri puta i on će iznositi 10.000 kuna.

Pravilnik će biti objavljen u srijedu, 2. siječnja 2019. godine, a stupa na snagu u četvrtak, 3. siječnja.

Zadovoljan trendom smanjivanja javnog duga

Osvrnuvši se na godinu koja je na izmaku ministar financija Marić rekao je da je zadovoljan nastavkom trenda smanjivanja javnog duga, koji je u tri godine smanjen za 10 postotnih bodova. Očekuje da će ove godine ukupne kamate pasti ispod 9 milijardi kuna. Podsjetio je, u 2015. bile su 12 milijardi kuna.

- Od 2015. smanjili smo troškove kamata za više od četvrtine. Plaćamo niže kamate. Posebno sam zadovoljan onim što smo napravili za autoceste i ceste. Za više od trećinu smanjili smo njihove kamate - više od 400 milijuna kuna.

Na pitanje može li se ubrzati rast BDP-a, odgovorio je da je ključni izazov kako dići stopu rasta i učiniti je održivom. Kao preduvjete naveo je da se nastavi porezno, neporezno i administrativno rasterećivanje gospodarstvenika, poduzetnika i građana te da se stvore i poprave uvjeti za poslovanje i investiranje.

Poslodavci lakše nagrađuju radnike

Govoreći o odluci Vlade s kraja studenog o povećanju iznosa neoporezivih primitaka s 2.500 na 7.500 kuna, predsjednik Plenković je najavio da će poslodavci sada moći lakše nagrađivati svoje radnike (božićnica, regres, 13. plaća), što i jest smisao te mjere.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-neoporezivog-primitka-jako-je-dobra-mjera-reagirali-smo-u-korist-radnika

Ministar Marić iznio je u Dnevniku HTV-a, prvi put, rezultate podizanja neoporezivog dijela za nagrade radnicima.

- Prema podacima Ministarstva financija, 31.435 poslodavaca je isplatilo, do sada u prosincu, ukupno 964 milijuna kuna za 386.563 zaposlenika.

Odgovorno i predano

Dok god je ministar financija, radit će svoj posao odgovorno i predano, zajedno sa svojim timom, odgovorio je na zaključno pitanje ostaje li ministar i sljedeće godine.

Gostovanje ministra Zdravka Marića možete u cijelosti pogledati na donjem linku:

https://vijesti.hrt.hr/480589/maric-u-dnevniku-demografska-mjera-10000-kn-naknada-za-novoroence