(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 85. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bili prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori te zaključak o načinu osiguranja sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma. Predstavljen je i Zaključak u vezi sa stambenim zbrinjavanjem stanovnika Hrvatske Kostajnice i drugih područja stradalih zbog klizanja tla.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na elementarne nepogode koje su pogodile Karlovačku i Sisačko-moslavačku županiju, osiguranje sredstava za nabavu lijekova za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma, podatke koje je jučer objavio Eurostat - prema kojima je Hrvatska treća država, nakon Malte i Estonije, po rastu zaposlenosti od 3,8 posto…

Obrana od poplava

Predsjednik Plenković osvrnuo se ne samom početku na elementarne nepogode nastale uslijed otapanja snijega - kojima su osobito pogođene Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija. Ranije ovoga tjedna predsjednik Plenković s resornim ministrima posjetio je Karlovac, Turanj i Logorište te Hrvatsku Kostajnicu. Što se tiče situacije na karlovačkom području, predsjednik Plenković kazao je kako je postavljanjem box barijera postignut dobar učinak s obzirom da je veliki broj kuća obranjen od poplava. Zahvalio je svima koji su danima radili i pomogli stanovnicima tog područja u obrani od poplava.

Stambeno zbrinjavanje

Osvrnuvši se na situaciju u Hrvatskoj Kostajnici, gdje se prije nekoliko dana dogodilo veliko klizište koje je u trenutku odnijelo desetak obiteljskih kuća, kazao je da će se Vlada i lokalne vlasti maksimalno angažirati kako bi pomogli ljudima koji su - kako je rekao - u nekoliko sekundi ostali bez svega. Stoga je prva točka današnje sjednice Vlade posvećena upravo stambenom zbrinjavanju stanovnika Hrvatske Kostajnice, ali i drugih područja stradalih zbog klizanja tla.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-u-hrvatskoj-kostajnici-osi...

Uplaćen maksimalni iznos novčane potpore

Podsjetio je da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku jučer stradalim obiteljima uplatilo maksimalan iznos novčane potpore.

- Angažirati će se i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, pri čemu će Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja imati vodeću ulogu u ovom procesu. Vlada će koordinirati sve napore da pomognemo svima onima koji su na zaista nevjerojatan način praktički u trenu ostali bez svojih kuća i sredstava za život.

Lijekovi Dinutuximab i Proleukin

Plenković je potom pažnju posvetio drugoj točki današnjeg dnevnog reda, koja se odnosi na osiguranje sredstava za nabavu lijekova Dinutuximab i Proleukin za djecu koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

Naglasio je da je Vlada, potaknuta potrebom rješavanja pitanja pacijenata oboljelih od spinalne mišićne atrofije, krenula u razgovore s predstavnicima farmaceutske industrije. Stoga je, za vrijeme boravka u Davosu i sudjelovanja na Svjetskom gospodarskom forumu, u siječnju ove godine, razgovarao s ključnim čovjekom švicarske farmaceutske kompanije  F.Hoffman-L a Roche Christophom Franzom.

Uključena 23 pacijenta

Izvijestio je da je rezultat toga razgovora bio intenzivan kontakt između predstavnika ove kompanije i Ministarstva zdravstva, a dogovoreno je da će La Roche u Hrvatskoj provoditi kliničku studiju za novi lijek u koju će biti uključeno 23 pacijenta koji pate od tipa 1, 2 i 3 mišićne atrofije, s mogućnošću da se kasnije uključe i pacijenti s tipom 4.

Izrazivši nadu da će ova vrsta lijeka, koja se uzima oralno, pomoći pacijentima, kazao je da se Vlada u rješavanje ovoga pitanja uključila pravodobno i angažirala na različite načine.

Nacionalni program reformi

Predsjednik Plenković izdvojio je prošlotjedni sastanak svih članova Vlade o ispunjavanju postojećih obveza i pripremama za izradu novog Nacionalnog programa reformi. Naglasio je važnost i ozbiljnost ispunjavanja svega onoga što su ministri sebi zadali kao zadaću te dodao kako u sljedećih nekoliko tjedana očekuje da svi resori završe s pripremama za novi Nacionalni program reformi.

Slično je - kazao je - i s apsorpcijom europskih sredstava.

- Stoga je jučer održan trosatni sastanak svih resora kako bi se identificirala uska grla i vidjelo kojim se područjima treba pomoći u učinkovitijem povlačenju sredstava iz alokacije trenutnog Višegodišnjeg financijskog okvira.

S povjerenikom Oettingerom

U tom je kontekstu spomenuo posjet povjerenika Europske komisije za proračun i ljudske resurse Oettingera, koji je iskazao spremnost da u financijskoj omotnici za Hrvatsku u idućem sedmogodišnjem razdoblju budu sredstva za sve ono što je Hrvatskoj posebno bitno - od ravnomjernog regionalnog razvoja i poljoprivrede, do znanosti, obrazovanja, mladih, zapošljavanja i demografske revitalizacije.

Akcijski plan

U sveobuhvatnih napora koje Vlada čini za pripremu reformi, predsjednik Plenković izdvojio je i nedavnu konferenciju o boljim propisima, na kojoj je predstavljen Akcijski plan administrativnog rasterećenja gospodarstva.

Osvrnuo se i na sastanak Posebnog stručnog povjerenstva za odabir Ekspertne radne skupine za provođenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, naglasivši kako će taj proces odabira biti dovršen do 25. ožujka.

Poboljšanje socijalnog dijaloga

Govoreći o sastanku s glavnim tajnikom Europske konfederacije sindikata Visentinijem, naglasio je kako su takvi sastanci uvijek prigoda za poboljšanje socijalnog dijaloga. Apelirao je na ministre da sudjeluju u sastancima GSV-a te da, kada je riječ o Vladinim zakonskim prijedlozima, što bolje i što ranije konzultiraju predstavnike sindikata i poslodavaca kako bi oni bili što kvalitetniji.

Eurostat - rast zaposlenosti

Na kraju se osvrnuo na podatke koje je jučer objavio Eurostat, a prema kojima je Hrvatska treća država, nakon Malte i Estonije, po rastu zaposlenosti od 3,8 posto.

Ističući kako je 60 tisuća više zaposlenih u Hrvatskoj, u odnosu na prethodno razdoblje, podsjetio je da je u periodu od 2011.-2015. izgubljeno 40 tisuća radnih mjesta te da je stopa zaposlenosti s 58,4 posto iz 2016. došla sada na 61 posto. Podsjetio je da je cilj, koji se navodi i u Programu Vlade, postići stopu zaposlenosti od 67 odnosno 68 posto.

- Ovi rezultati ohrabruju i mogu biti poticaj za daljnji rad na dizanju gospodarskog i socijalnog standarda svih naših ljudi.