Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a u Središnjici naše stranke - dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SJEDNICI STRANAČKIH TIJELA

Imali smo još jednu zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Razmotrili smo aktualnu političku situaciju u proteklih nekoliko tjedana, nakon našeg prethodnog susreta početkom lipnja. Izvijestio sam kolege u vezi predstojećeg susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, dakle o našim odnosima sa Slovenijom.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Prije svega, upoznao sam kolege s promišljanjima u Vladi RH, dobio sam potporu za vrlo jasan i čvrst stav Vlade RH koji se temelji na odluci Hrvatskog sabora iz srpnja 2015. te koji je sadržan u svim onim izjavama i pozicijama koje smo dali u proteklih nekoliko dana. HDZ stoji čvrsto u obrani nacionalnih interesa - pitanja državnog teritorija i granica. Za nas je arbitraža zbog protupravnog djelovanja Slovenije neprihvatljiva. Smatramo da je kompromitirana - iz nje smo izašli sukladno međunarodnom pravu. Zbog kršenja, dakle, samih pravila arbitraže i odredbi međunarodnog prava od strane Slovenije. Želimo nastaviti dijalog sa slovenskom stranom. Ne očekujemo nikakve jednostrane poteze i želimo to otvoreno pitanje rješavati u dijalogu.

O DIJALOGU SA SLOVENIJOM

Nema nikakvog mehanizma bilo kojeg aktera u međunarodnoj zajednici koji može Hrvatskoj nametnuti provedbu presude u procesu u kojem više nismo stranka. To je nešto što moramo do kraja razjasniti hrvatskoj javnosti. Kao što možete pretpostaviti: pozicija Hrvatske je jedna, a pozicija Slovenije je druga. Vodit ćemo dijalog. Ići ćemo s našim stavovima, saslušat ćemo stavove slovenskog premijera.

O ZAJEDNIČKOJ SJEDNICI U SARAJEVU

Najavio sam sutrašnji odlazak u Sarajevo cijele Vlade RH - održat će se u petak sastanak Vlade RH i Vijeća ministara BiH. To je prvi zajednički susret nakon sedam godina. Razmotrit ćemo brojna pitanja u našim odnosima s BiH te dogovoriti hodogram rješavanja i unaprjeđenja suradnje.