U prostorijama NK Jarun danas je svečano obilježena 29. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice. Svečano obilježavanje 29. rođendana naše stranke započelo je polaganjem vijenca kod spomen-ploče dr. Franji Tuđmanu. Spomen-ploča, valja istaknuti, postavljena je upravo na zid prostorije u kojoj je održana ta povijesna Osnivačka skupština HDZ-a 17. lipnja 1989. godine.

Nakon polaganja vijenca, na svečanoj sjednici okupljenima su se obratili predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman“ Mario Kapulica i pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a Vladimir Šeks. Održana je, također u prostorijama NK Jarun, dodjela uvjerenja o završenom programu političkog menadžmenta polaznicima 11. generacije Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.

Potom je uslijedila tradicionalna nogometna utakmica i druženje članova HDZ-a.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/svecano-obiljezavanje-29-obljetnice-osnutka-hdz-na-zagrebackom-jarunu

Donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića, Kapulice i Šeksa:

Plenković: Utemeljitelji, predvođeni dr. Tuđmanom, prepoznali su ključni trenutak za stvaranje države!

Poštovani utemeljitelji, poštovane članice i članovi HDZ-a, drago mi je da smo se ponovno okupili ovdje na Jarunu - kako bismo se prisjetili jedinstvenih vremena za sudbinu hrvatskog naroda i hrvatske države. Prisjećamo se vremena kada su naši utemeljitelji, predvođeni našim prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, prepoznali ključni trenutak za stvaranje u povijesti najjače i najuspješnije hrvatske stranke. To se zbivalo 1989. godine u vrijeme kada su Europu pogodile tektonske promjene - pad Berlinskog zida, oživotvorenje sna o demokraciji i slobodi mnogih zemalja srednje i istočne Europe, ostvarenje predviđanja poruke Ivana Pavla II. da trebamo dati i drugom plućnom krilu da diše. Tu poruku i taj trenutak iskoristio je i hrvatski narod, predvođen dr. Tuđmanom.

Bili smo predvodnici napuštanja jednopartijskog sustava i stvaranja pluralističkog društva!

U jedinstvenom smo desetljeću 90-ih ostvarili sve strateške ciljeve. Bili smo predvodnici napuštanja jednopartijskog sustava i stvaranja demokratskog, pluralističkog društva. Drugo - tranzicija iz dogovorne ekonomije u tržišno gospodarstvo. Treće - iz rata u mir. Sve to se događalo u izrazito kratkom vremenskom razdoblju, te su okolnosti zahtijevale vodstvo, odlučnost, viziju, dobro poznavanje povijesti, ali i dinamike međunarodnih odnosa. Sve te silnice znao je prepoznati i predvidjeti naš prvi predsjednik dr. Tuđman. Uspio je u kratkom vremenu stvoriti preduvjete za međunarodno priznanje Hrvatske. Danas mnogi zaboravljaju, primjerice, da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina bio jedan od preduvjeta za međunarodno priznanje. HDZ je velika i jaka stranka koja danas uživa međunarodni ugled. Jedna smo od rijetkih stranaka koja je ostala čvrsta, konsolidirana i najčešće u ulozi upravljanja zemljom - u odnosu na druge stranke nastale u zemljama srednje i istočne Europe. To nas čini još odgovornijima da svakog dana radimo za Hrvatsku i hrvatski narod.

Poseban članak o govoru predsjednika Plenkovića objavit ćemo naknadno.

Kapulica: Pobjedonosnu povijesnu ulogu HDZ-a nitko ne može osporiti!

Pobjedonosnu povijesnu ulogu HDZ-a danas nitko ne može osporiti. Pa onda kada to ne mogu osporiti idu s tezama da ovo više nije taj HDZ. Zavide nam. Kažu kako smo toliko široki da nemamo ideologije. Razmeću se svojim ocjenama naše vjerodostojnosti i dosljednosti. Ali, takvi moraju znati: Kada staviš prst u more to je kao da si dotaknuo cijeli svijet! A kada postaneš dio HDZ-a - dotaknuo si sve pozitivne sastavnice hrvatske povijesti, u koje s pravom više ne ulaze samo Starčević, Radić i suverenistički dio hrvatske ljevice, nego i dr. Franjo Tuđman, i Gojko Šušak, i Janko Bobetko, i čitava plejada hrvatskih velikana koji su zaslužni što danas imamo Hrvatsku! I što je još važnije - postao si povezan sa svojih hrvatskim narodom, koji već trideset godina najveće povjerenje daje upravo Hrvatskoj demokratskoj zajednici.

Govor Marija Kapulice u cijelosti možete pročitati OVDJE

Šeks: Ovdje su se okupili hrabri i odvažni ljudi te krenuli u ostvarenje sna o samostalnoj drđavi!

U lipnju 1989. okupila se jedna mala skupina hrabrih i odlučnih ljudi, predvođenih dr. Franjom Tuđmanom - koji je izabran za predsjednika stranke na toj Osnivačkoj skupštini. Krenula je u ostvarenje jednog sna, u jednu pustolovinu u vrijeme kada se cijeli europski poredak rušio, kada je bila velika kriza i raspadala se Jugoslavija. Nad hrvatskim se narodom nadvila opasnost velikosrpske imperijalne politike. To je bilo vrijeme kada su se okupili prvi među prvima, hrabri, čestiti i odvažni hrvatski domoljubi - moralo se raditi brzo i na nejavnom mjestu pod prijetnjom dolaska milicije. Ovdje se okupilo 49 osoba, desetak je još ovdje među nama.

PrivitakVeličina
govor_-_mario_kapulica.docx20.09 KB