Predsjednik Tomislav Karamarko danas je u Središnjici odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, osjetljivost branitelja na sadašnju situaciju u Hrvatskoj, štedljivost i racionalnost nove vlade, potrebu hitne helikopterske medicinske pomoći za stanovnike otoka…

Izjavu predsjednika Karamarka možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ZAŠTITI DOSTOJANSTVA BRANITELJA

Pripadnici „Tigrova“ su ovdje jer imamo jaku Zajednicu branitelja „Gojko Šušak“ - koja je vrlo aktivna. Imamo nekoliko tisuća aktivnih ljudi. To je sjajno - ponosni smo da branitelji upravo u našoj stranci vide one koji će braniti vrijednosti Domovinskog rata. Te vrijednosti svega onoga za što su se oni borili. Branitelji su vrlo osjetljivi na sadašnju situaciju u Hrvatskoj: na gospodarske prilike, na iseljavanje ljudi, gašenje radnih mjesta… Zabrinuti su za Domovinu - za nju su se borili! Za Domovinu su mnogi branitelji dali svoje živote, ostali invalidi. Evo, to su naše aktualne teme. Mijo Crnoja je ratni veteran - specijalni policajac koji je prošao sva bojišta. Vidjet ćemo tko će biti ministri - onda možemo komentirati. Ali, nemojte se čuditi - kada prođu sva ova zbivanja - pa vidite ovdje pripadnike „Tigrova“ ili specijalne policije. Ili bilo koga iz udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Jer - jako držimo do tih ljudi. Mnogi su naši članovi branitelji. I u vrhu HDZ-a i saborskim klupama imamo branitelje. Povezani smo - ne treba se, dakle, tome čuditi.

O NOVOJ VLADI

Nova će vlada u prvom momentu imati samo dva potpredsjednička mjesta - vidjet ćemo koliki će biti opseg posla. A bit će ga sigurno. Stoga ćemo se dalje dogovarati u hodu. Ono što je bitno jest da ćemo biti štedljivi i racionalni. U petak ćemo, da se tako izrazim, zaploviti, taj brod mora biti pušten u more. Vidjet ćemo kako će paluba izgledati - u svakom slučaju krećemo s premijerom, prvim potpredsjednikom i potpredsjednikom.

O SJEDNICI PREDSJEDNIŠTVA

Ne mogu komentirati tko će biti potpredsjednik Sabora. Gospodin Tomislav Čuljak se dosad dokazao na tom mjestu - nema razloga da ne bude dalje. Ali, to će sutra biti odluka Predsjedništva HDZ-a.

O HITNOJ HELIKOPTERSKOJ POMOĆI

Potrebno je aktivirati hitnu helikoptersku pomoć i osnažiti je. Naši su ljudi na otocima - ako ne mogu pravovremeno doći do liječničke skrbi i pomoći - onda građani drugog reda. Kritizirali smo ugovor i cijenu - jer ova je vlada bila sklona razbarušenim rješenjima u ugovorima kada je u pitanju novac. Vidjeli ste ovo i sa zagrebačkom zračnom lukom. Želimo da se helikopterska hitna pomoć ojača.