Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a Andrej Plenković sudjeluje danas u Hrvatskom saboru u raspravi o pitanju povjerenja potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martini Dalić, koje je pokrenulo 37 oporbenih zastupnika, a Vlada ga je u svom očitovanju odbila kao potpuno neosnovanog.

Plenković je istaknuo da je ovo već peti prijedlog oporbe za pokretanje pitanja povjerenja u mandatu naše Vlade.

- Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj - kazao je Plenković te dodao da takvim inicijativama oporba Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.

Motivi zastupnika Mosta

Naglasivši da je zastupnicima Mosta, koji su predvodili ovu inicijativu, motiv bio povezati Agrokor s HDZ-om, ustvrdio je da ovaj HDZ ničim ne mogu povezati s Agrokorom. Podsjetivši da je SDP tvrdio da Vlada štiti Ivicu Todorića, dodao je da su se s vremenom, međutim, istupi zastupnika te stranke pretvorili u kopiranje njegovih blogova.

- Od zluradosti ne možete reći bilo što dobro, pa pokušavate u nečemu što je dobro naći razloge da krivite Vladu ili da kreirate opću atmosferu pesimizma, negativizma, nihilizma ili antisistemskog djelovanja, kao što to sustavno ovdje čine pojedini zastupnici ili pojedine stranke.

Predsjednik Plenković smatra da je dobro da je i ova tema na dnevnom redu kako bi hrvatska javnost točno vidjela tko ima kakvu agendu na političkoj sceni.

Govoreći o krizi u Agrokoru, ponovio je da je Vlada na krizu reagirala dobro, izvanrednim mjerama na izvanredne okolnosti, Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja. A Zakon je, podsjetio je, podržao i Most, koji je u to vrijeme bio dio vladajuće koalicije.

- Bili ste za, bili ste uključeni i suodgovorni ste za zakonski okvir, tu nema nikakvih dilema, znali ste sve, znali ste i tko će biti izvanredni povjerenik, dapače, podržali ste ga. I važno je da javnost to zna!

Spriječen kolaps gospodarstva

Naglasio je da je sve što je Vlada učinila u proteklih godinu dana spriječilo kolaps gospodarstva i financijskog sustava te sustava opskrbe u turističkoj sezoni - koja je bila najbolja u hrvatskoj povijesti. Sačuvano je 56 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama, a spriječeno je i oko 70 paralelnih stečaja samo u okviru Agrokora, ne računajući one u mnogim kompanijama koje su naslonjene na njegovo poslovanje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/kriza-agrokora-bila-je-najveci-izazov-nase-vlade-svladali-smo-je-bez-posezanja-u

- Iz današnje optike, godinu dana kasnije, ništa od tih crnih slutnji nije se dogodilo jer smo postavili čvrsti zakonski okvir koji je omogućio vrijeme za stvaranje novog povjerenja u rad kompanije - istaknuo je Plenković i dodao da je kompanija likvidna i može plaćati svoje obaveze u zakonskom roku, da je očuvana ekonomska budućnost kompanije, radna mjesta i poslovanje.

- Transformativni učinak tog Zakona na poslovanje same kompanije, ali i na raskid s lošim poslovnim praksama, više je nego očit.

Povjerenje u Vladina postignuća

Osvrnuo se i na pitanje savjetnika za restrukturiranje i ponovio da su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija.

- Ako je i bilo određenih nedorečenosti u tom procesu, one su riješene u trenutku kada je bivši izvanredni povjerenik dao ostavku. Proces restrukturiranja i proces postizanja nagodbe bili su ključni elementi o kojima smo vodili računa - naglasio je i dodao da će se iz procesa moći izvući određene lekcije, usavršiti zakonski okvir i ojačati ulogu nadzornih institucija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/usuglaseni-su-elementi-nagodbe-sprijecili-smo-krizu-koja-bi-pogodila-cijelo

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ostvareni-su-ciljevi-izvanredne-uprave-u-agrokoru-stvorili-smo-preduvjete-da-nase

- Došli smo u situaciju da je cijeli proces izvanredne uprave pred uspješnim okončanjem, moramo reći da smo uspjeli u nečem što jest bila velika i rizična politička i ekonomska operacija. Činjenica je da su kompaniji s tolikim dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac te su time poslali poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi i potpredsjednici Vlade - rekao je predsjednik Plenković naglasivši da je time poslana poruka povjerenja u Vladina postignuća koja se očituju u gospodarskom rastu, smanjenju javnog duga, suficitu opće države, smanjenju nezaposlenosti i povećanju zaposlenosti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/zelim-zahvaliti-martini-dalic-ocuvali-smo-poslovanje-agrokora-i-tisuce-radnih

Zaključio je da je s obzirom na okolnosti Vlada napravila sve što je mogla u dobroj vjeri te da je time zajamčena budućnost Agrokora, hrvatske ekonomije i dobavljača.