Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković naglasio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da će se proces ratifikacije nastaviti jer su i Vlada i on kao premijer vrlo jasno kroz interpretativnu izjavu dodatno istaknuli i potvrdili što Republika Hrvatska podrazumijeva u svezi sa sadržajem Konvencije Vijeća Europe i kako će je primjenjivati:

- Prema našem zakonu, interpretativna izjava je izjava kojom Republika Hrvatska izražava svoje tumačenje. To govorim zato što u javnom prostoru mnogi koji pretendiraju biti politički akteri tvrde da su intepretativne izjave bezvrijedne. To samo pokazuje njihovo veliko neznanje.

Pitajte Nijemce i Talijane!

Interpretativnom izjavom otklanjamo bezrazložne strahove ili kriva tumačenja Konvencije, nastavio je Plenković:

- Onaj tko si uzme malo truda pa pročita dokument, taj može shvatiti da u njemu nema skrivenih zamki koje bi ratifikacijom doveli do ustavne redefinicije braka ili uvođenja tzv. trećeg spola. Priča da ćemo zbog Konvencije postati „roditelj 1“ i „roditelj 2“ čista je obmana! To se nije dogodilo ni u Njemačkoj, ni u Italiji. Stoga kolegicama i kolegama iz obitelji europskih pučana u njemačkom ili talijanskom parlamentu nije niti predstavljao problem glasovati za Konvenciju.

Sanader, Kosor & Karamarko ZA Konvenciju!

Također je napomenuo da je obmana i tvrdnja da je HDZ „promijenio politički stav“:

- Podsjećam da su u vrijeme dviju HDZ-ovih vlada, i one do 2009. i one od 2009. do 2011. godine, hrvatski predstavnici sudjelovali u pripremi i izradi teksta Konvencije. Također, dok je HDZ bio u oporbi, kritizirao je SDP-ovu vlast zašto ne ratificira Konvenciju! Uostalom, ratifikacija je bila dio Izbornog programa HDZ-a s kojim smo uvjerljivo pobijedili na zadnjim parlamentarnim izborima stranke te je ušla i u Program zakonodavnih aktivnosti naše Vlade.

Argumente i činjenice, molim lijepo!

Predsjednik Plenković ponovio je da se ratifikacijom žele poboljšati zakonodavni, institucionalni, operativni i financijski okvir zaštite žena od nasilja i sprječavanja nasilja u obitelji. Komentirao je i nedavni prosvjed protiv Konvencije:

- Živimo u demokraciji te se zauzimamo za slobodu izražavanja svih aktera u društvu. Ta bi se rasprava, međutim, trebala bazirati na argumentima i činjenicama, ali i respektu spram svih koji u njoj sudjeluju. Nastavljamo s procesom ratifikacije, a kao predsjednik Vlade i HDZ-a neću dopustiti da ta tema bude iskorištena u druge političke svrhe i ciljeve pojedinih aktera ili skupina.

Zaključio je da očekuje da se u iduća dva tjedna rasprava vrati u meritum stvari, a ne da se vodi o onome što u Konvenciji ne postoji.