U Banskim dvorima održana je 88. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom je redu, između ostalog, bio i prijedlog Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo, između ostalog, na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, podatke Eurostata o smanjenju stope nezaposlenosti u Hrvatskoj, sjajne pokazatelje u turizmu…

Država promptno reagirala

Predsjednik Plenković naglasio je da je država promptno reagirala na ekološku katastrofu u Slavonskom Brodu, a istraga će pokazati kako je na tom području došlo do onečišćenja vode.

- Moramo se u cijelosti osloniti na mišljenje struke, posebnog povjerenstva koje ispituje uzorke iz vodocrpilišta Jelas, jer su sigurnost i zdravlje naših sugrađana u Slavonskom Brodu najvažniji.

Dodao je da rezultati ispitivanja vode pokazuju da onečišćenja trenutačno ili nema ili je ispod rizičnih razina, upozorivši da je ipak potrebno pratiti situaciju još koji dan i vidjeti kakvi su ti rezultati u kontinuitetu.

Temeljita istraga

Apeliravši na strpljenje svih građana u Slavonskom Brodu, predsjednik Plenković izrazio je žaljenje zbog ovog događaja i ponovio da se vodi istraga.

- Istraga se vodi o tome zbog čega je došlo do onečišćenja te curenja iz produktovoda. Naftna kompanija Crodux, naime, nastojala je ispitati kako da se taj produktovod stavi u funkciju rješavanja temeljnog problema za građane Slavonskog Broda - zagađenja zraka iz rafinerije nafte Brod. Projektom plinofikacije trebalo bi se smanjiti onečišćenje i potaknuti modernizaciju rafinerije.

Ocijenivši da su ti ciljevi bili dobronamjerni, dodao je da će se provesti temeljita istraga kako je do toga došlo i je li zagađenje povezano s onim što se dogodilo prilikom čišćenja produktovoda.

- Tu bih prepustio nadležnim službama da donesu svoje zaključke i provedu potrebne radnje. U međuvremenu ćemo vidjeti što će Zavod za javno zdravstvo preporučiti Vladi i Slavonskom Brodu kao ispravno postupanje s vodom iz vodocrpilišta Jelas.

U najkraćem roku

Naglasio je da je država sa svim svojim mehanizmima reagirala promptno te je iz različitih službi dostavila 16 cisterni, 61 spremnik i 600.000 litara vode u bocama.

Naveo je da je vrlo brzo operativno dogovoreno spajanje vodovoda Slavonskog Broda na vodocrpilište Sikirevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji te najavio da će taj proces biti dovršen u najkraćem roku.

Rezultati mjera Vlade RH

Što se tiče ostalih aktualnih tema, predsjednik Plenković spomenuo je podatke Eurostata, prema kojima je Hrvatska među zemljama koje najviše smanjuju stopu nezaposlenosti.

- U veljači je u Hrvatskoj bez posla bilo 173.000 građana, što je 5.000 manje nego u siječnju. Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti smanjena je za 2,4 posto, a broj nezaposlenih za 46.000 ljudi.

Izdvojio je da su ovo rezultati mjera za poticanje zapošljavanja koje Vlada kontinuirano provodi u proteklih godinu i pol dana.

Istaknuo je da je Vlada angažirana i na većoj apsorpciji bespovratnih europskih sredstava te je kao dobre primjere tog angažmana spomenuo ugovore potpisane prošlog tjedna s tri nacionalna parka, dva parka prirode te više gradova i općina u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u vrijednosti od 380 milijuna kuna.

Sjajni pokazatelji u turizmu

Vezano za turizam, predsjednik Plenković kazao je da Hrvatska bilježi sjajne pokazatelje u prvih nekoliko mjeseci ove godine te istaknuo da je ostvareno 19 posto više dolazaka od početka 2018. u odnosu na 2017. godinu, 20 posto više noćenja te izvrsni rezultati za Uskrs. Pritom je posebno važnim ocijenio rast broja domaćih gostiju, poručivši da je to jedan od indikatora boljih gospodarskih prilika i standarda u Hrvatskoj.

Naveo je da je, prema preliminarnim podacima HNB-a, u 2017. od turizma ostvareno ukupno 11 milijardi eura prihoda.

Posjet Hvaru

U tom je kontekstu spomenuo i svoj posjet Hvaru krajem prošloga tjedna, gdje se sastao s gradonačelnikom Grada Hvara Rikardom Novakom. Najavio je da će se za vrijeme obilježavanja 150. obljetnice turizma na Hvaru, u listopadu ove godine, održati posebna sjednica Vlade na samom Hvaru posvećena razvoju hrvatskih otoka.

- Do tada ćemo u suradnji Ministarstva kulture, Ministarstva financija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU dovršiti projekt renovacije Hvarskog kazališta i Arsenala.

http://www.hdz.hr/vijest/lokalne/u-listopadu-na-hvaru-posebna-sjednica-vlade-posvecena-razvoju-hrvatskih-otoka

Sjednica Vlade u srijedu

Na kraju je najavio da će se idućeg tjedna sjednica Vlade održati u utorak, zbog rasporeda i obveza u Hrvatskom saboru koji počinje sjednicu u srijedu aktualnim prijepodnevom.