(VIDEO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a. Među ostalim, komentirao je novi poraz oporbe u Hrvatskom saboru i kritike predsjednice RH na račun naše Vlade u tjednu kada je SDP tražio njen opoziv.

Razgovor s predsjednikom Plenkovićem možete pogledati u cijelosti, a u nastavku prenosimo njegove ključne poruke:

O DEBAKLU TODORIĆEVIH GLASNOGOVORNIKA

Hrvatska-Grčka 4:1! Vlada-oporba 4:0! I to u manje od 12 mjeseci. Parlamentarna većina je stabilna, što je pokazalo i jučerašnjih 78 glasova u Saboru. Zadnja oporbena inicijativa, kao uostalom i prethodne, rađena je na uskogrudan način, ne vodeći računa o širim interesima. Neka pitaju OPG-ove, male i srednje dobavljače, sve radnike u Agrokoru… koliki je uspjeh polučio Zakon o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značaja!

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/sdp-je-nudio-kaos-val-stecajeva-nestanak-28000-radnih-mjesta-u-agrokoru-i-propast

O DOMETIMA OPORBE

Nažalost, očito su takve „inicijative“ jedina taktika koju u svojoj „inventivnosti“ oporba u ovom trenutku može primijeniti. A o diletantizmu njihovih rasprava i neumjesnim komentarima da i ne govorim. Važno je da hrvatski ljudi shvaćaju da Vlada odgovorno radi posao, a da je oporba ili neodgovorna ili neozbiljna ili populistička.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/isprazne-oporbene-inicijative-nece-nas-omesti-da-nastavimo-stititi-radna-mjesta-i

O PREDANOM RADU VLADE RH

Do kraja godine imamo još dosta posla: rebalans proračuna, proračun za 2018. godine, nastavak s reformama - pravosuđa, uprave mirovinskog sustava, zdravstva, obrazovanja... Nosimo se s onim što nismo planirali, a imat ćemo vremena i za ono što želimo provesti.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ek-povecala-procjenu-rasta-hrvatskog-bdp-najbolji-odgovor-na-svakovrsne

O REPROGRAMU DUGA

Već idućeg tjedna predstavnici Ministarstva financija idu pred investitore u London, Frankfurt, Milano, Amsterdam i Muenchen dogovoriti kako da Hrvatska 5 milijardi eura duga koji imamo u cestovnom sektoru - umjesto da dođe na naplatu - riješi na kvalitetan način. Naravno, bez monetizacija autocesta.

O MOGUĆOJ NAGODBI SA SBERBANKOM

Sberbank je cijelo vrijeme bio informiran o procesu - i prije i nakon donošenja Zakona o izvanrednoj upravi. Njihovi predstavnici su dolazili i na sastanke u Vladu, a razgovarali su s predstavnicima ostalih banaka. Žao mi je da Sberbank nije sudjelovao u novom modelu financiranja koji je provela Izvanredna uprava. Oni su odabrali put da svoje tražbine pokušaju dobiti putem tužbi u drugim državama, ali - i sami ste vidjeli odluku londonskog suda koji je priznao Zakon o izvanrednoj upravi. Pozivam Sberbank da se vrati pod okrilje suradnje kakvu imaju svi ostali vjerovnici.

O DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Mi smo prva Vlada s ministarstvom koje se i formalno bavi demografijom te je ima u svom nazivu. Već smo donijeli niz mjera - poput povećanja rodiljnih naknada. A o novim mjerama, među kojima je i pronatalitetni dodatak, čut ćete više na sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju u ponedjeljak. Vlada je svjesna problema, a ako predsjednica i njezin tim imaju sugestija, rado ćemo ih uzeti u obzir.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ovo-je-veliki-poraz-sdp-zasto-grabar-kitarovic-ovako-govori-bas-kad-traze-opoziv

O AMBICIJAMA GRABAR-KITAROVIĆ

Zbog dosta dinamičnog rasporeda ovih se dana nisam čuo s predsjednicom Republike. Gospođa Grabar-Kitarović mora sama donijeti odluku hoće li biti kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu. Ako ima ambicija za drugi mandat, volio bih da svoju želju da do znanja meni kao predsjedniku HDZ-a. Nakon toga ćemo je razmotriti i odlučiti.