Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti! Toga povijesnoga 8. lipnja 1991. - prije točno 26 godina - Hrvatski je sabor na sjednici u zgradi INA-e u Šubićevoj ulici u Zagrebu donio jednoglasnu Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ. Sabor je tada pozvao i sve države - posebice članice ondašnje Europske zajednice i Ujedinjenih naroda - na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/cestitka-predsjednika-plenkovica-u-povodu-dana-neovisnosti

Zajednički vijenci

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković na Mirogoju je - uz predsjednika Hrvatskoga sabora (i glavnog tajnika HDZ-a) Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske (i predsjednika Savjetodavnog vijeća HDZ-a) Vladimira Šeksa - položio zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske.

Vijenci su položeni kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju.

Izaslanstvo HDZ-a

Izaslanstvo Središnjice Hrvatske demokratske zajednice - koje predvodio član Predsjedništva HDZ-a (i predsjednik zagrebačke organizacije naše stranke) Andrija Mikulić - položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine te na zagrebačkom groblju Mirogoj: kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja na Mirogoju te na grobu dr. Franje Tuđmana - prvog predsjednika RH i utemeljitelja suvremene hrvatske države.

PLENKOVIĆ: Naša je zadaća jačati pravnu državu!

Predsjednik Plenković se u izjavi za brojne okupljene novinare na Mirogoju osvrnuo na današnju 26. obljetnicu proglašenja hrvatske neovisnosti. Istaknuo je da je Hrvatska tada proživljavala najteže dane.

- Međunarodnim priznanjem 15. siječnja 1992. otvorio se put slobode, demokracije, neovisnosti i ostvarenja svih onih ambicija generacija Hrvata. Naša je zadaća, stoga, i danas raditi na tome da naše društvo bude kvalitetno uređeno, da poštujemo univerzalne vrijednosti, jačamo pravnu državu i ekonomske slobode te da se svi naši građani ugodno osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj.

http://vijesti.hrt.hr/409107/obiljezavanje-26-obljetnice-hrvatske-neovisnosti

JANDROKOVIĆ: Zahvalni dr. Tuđmanu i hrvatskim braniteljima!

Predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u izjavi za novinare naglasio je da smo zahvalni dr. Tuđmanu i Hrvatskim braniteljima na samostalnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj.

- Komentari iz Beograda koje slušamo ovih dana o „građanskom ratu“ i podijeljenoj krivnji“ za nas nisu prihvatljivi. Povijesna je činjenica da je Domovinski rat bio osloboditeljski, legalni i legitimni. Zahvalni smo prvom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu.

MIKULIĆ: Zajedništvo svih Hrvata, Domovinski rat & Tuđmanova vizija!

Zahvaljujemo utemeljitelju suvremene hrvatske države i Hrvatske demokratske zajednice dr. Franji Tuđmanu te svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, kojih se s ponosom i najdubljim pijetetom prisjećamo svakog dana. Jer da nije bilo njih, ne bi bilo ni hrvatske države. Suvremena hrvatska država temelji se na Domovinskom ratu, zajedništvu Hrvata iz Domovine, BiH i iseljeništva te na državničkoj viziji i mudrosti dr. Tuđmana!