U nazočnosti predsjednika Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture (i potpredsjednik HDZ-a) Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić danas su potpisali Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europske unije za nastavak financiranja projekta „Razvoj Zračne luke Dubrovnik“.

Uz predsjednika Plenkovića u Zračnoj luci Dubrovnik bila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac.

Hrvatska 21. stoljeća

Predsjednik Plenković istaknuo je predanost Vlade razvoju prometne infrastrukture, što dokazuje i potpora razvoju Zračne luke Dubrovnik. Podsjetio je i na nedavno otvoreni novi terminal Zračne luke „Franjo Tuđman“, ponovivši koliko je važno da ta „vrata Hrvatske“ budu na razini očekivanja mnogobrojnih posjetitelja koji dolaze u našu zemlju, od turista do gospodarstvenika.

- Pokazujemo da i u smislu infrastrukturnih objekata u zračnom prometu zračimo Hrvatskom 21. stoljeća.

Još veći broj turista

Kazao je da se Zračna luka Dubrovnik kontinuirano obnavlja te je mnogo učinjeno u prvoj fazi projekta. Podsjetio je da je Hrvatska u fazi kad joj Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ donosi najviše sredstava u financijskom razdoblju 2014.-2020., istaknuvši da je iznos bespovratnih sredstava od 858,56 milijuna kuna izrazito važan za realizaciju druge faze modernizacije Zračne luke Dubrovnik.

Predsjednik Plenković ocijenio je projekt Zračne luke Dubrovnik izuzetno važnim i za razvoj grada Dubrovnika, kao i razvoj hrvatskog turizma u cjelini, jer će omogućiti još veći broj turističkih dolazaka tijekom ljeta.

Cjelovito povezivanje Dubrovnika

Naglasio je da će se nastaviti s prometnim povezivanjem Dubrovnika i kroz dovršetak projekta autoceste, Jadransko-jonskog koridora te izgradnjom Pelješkog mosta. Naveo je da Vlada teži cjelovitoj i integriranoj povezanosti Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije s ostatkom Hrvatske.

- Učinit ćemo maksimum da Dubrovnik, koji je najljepše što hrvatski turizam ima, s ovom uspješnijom, modernijom i kvalitetnijom Zračnom lukom poveća ukupni doprinos turizma u hrvatskom BDP-u.