(VIDEO) U Banskim dvorima održana je 81. sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na dnevnom su redu, između ostalog, bile izmjene Zakona o sudovima.         

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković u uvodnom se dijelu osvrnuo na situaciju u Agrokoru, mini-reformu pravosuđa, mjere demografske politike, nastavak svoje vanjskopolitičke ofenzive…

I zamjenik izvanrednog povjerenika

Predsjednik Plenković poručio je da će nakon konzultacija Vlada u vrlo kratkom roku predložiti novoga izvanrednog povjerenika za Agrokor i njegovog zamjenika. Ostavku Ante Ramljaka nazvao je očekivanom, s obzirom na problem koji je nastao. Naglasio je da poruka o normalnom funkcioniranju kompanije, nastavku izvanredne uprave i pregovora o nagodbi s predstavnicima vjerovničkog vijeća i s kreditorima nije samo retorička, nego je operativno utemeljena.

- Vlada će, vjerujem, već početkom idućeg tjedna predložiti Trgovačkom sudu imenovanje nove izvanredne uprave. Izgledno je da ćemo ovog puta imati više od jednog predstavnika, tj. sigurno i zamjenika izvanrednog povjerenika.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/nazalost-bacena-je-sjena-na-uspjesan-proces-no-bitno-je-postici-nagodbu-i-ocuvati

Spriječen gospodarski tsunami

Ponovio je da je Vladin angažman prošle godine bio ključan i presudan za gospodarsku i financijsku stabilnost zemlje te napomenuo da je potez koji je odvažno povučen, što se potvrdilo u ovih gotovo godinu dana, bio ispravan. Naglasio je da je Zakon o procesu izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja dobio mnoge pohvale i priznanja, između ostalih i od međunarodnih institucija. 

- Hrvatska nije doživjela gospodarski tsunami, a mogla je. Stoga, svi oni koji kontinuirano zazivaju političku destabilizaciju moraju biti svjesni da time doslovno drmaju stabilnost i hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Politička stabilnost

Istaknuo je da bez stabilne političke situacije u zemlji i normalnog funkcioniranja i Vlade i Hrvatskog sabora nema potrebnog mira za dovršetak ovoga važnog procesa, čiji je jedini cilj očuvanje radnih mjesta i normalnog funkcioniranja kompanija, dobavljača, OPG-ova i svih ostalih koji su vezani uz Agrokor u Hrvatskoj i susjedstvu.

- I zato nikakve nagle, abruptne odluke, koje mogu djelovati kao dinamičnost u odlučivanju, a s druge strane mogu prouzročiti krizu, nisu primjerene u ovako kompleksnoj pravnoj i ekonomskoj situaciji.

Restrukturiranje i nagodba

Izdvojio je da se dogodila pogreška te da je Vlada našla rješenje da tu pogrešku otkloni, a nastavak restrukturiranja kompanije i postizanje nagodbe ostaje temeljni cilj Vlade.

- Važno da svi politički akteri u zemlji toga budu svjesni - tu će se vidjeti njihova zrelost i odgovornost u cijelom procesu. Agrokor je, podsjetit ću, tranzicijski problem iz prošlosti koji je baš u ovo vrijeme došao na dnevni red Vlade RH. Mi smo tu da rješavamo naslijeđene probleme, a rješavamo ih na najbolji mogući način - da izbjegnemo bilo kakve posljedice za hrvatske ljude, za radnike, i za našu gospodarsku stabilnost.

Sigurni smo da radimo ispravno!

Dodao je da je Zakon o procesu izvanredne uprave pridonio najboljoj turističkoj sezoni u povijesti Hrvatske.

- Jako je važno, u ovim trenucima kada se stvara puno pritisaka, smiriti loptu, nastaviti raditi s ciljem i metodom koju smo usvojili, ustrajati u tome neovisno o pritiscima i „inicijativama“ koje se najavljuju. Imamo dovoljno snage jer smo sigurni da ono što radimo - radimo ispravno. Što je pogrešno, to ćemo rješavati, ali ništa u ovom procesu nije bilo toliko pogrešno da bi ugrozilo njegov cilj.

Mini-reforma pravosuđa

S obzirom da je na današnjem dnevnom redu sjednice Vlade veliki broj točaka iz područja pravosuđa, predsjednik Plenković kazao je da se radi o svojevrsnoj mini-reformi. Paketom šest zakonskih prijedloga (izmjene Zakona o sudovima, o Državnom sudbenom vijeću, o Državnom odvjetništvu, o Državnoodvjetničkom vijeću, o područjima i sjedištima sudova te o područjima i sjedištima državnih odvjetništava), broj pravosudnih tijela bit će smanjen sa 116 na 108.

S obzirom da je zbog modernizacije načina plaćanja prekršajnih kazni u zadnjih nekoliko godina smanjeno opterećenje prekršajnih sudova, jedan od glavnih elemenata mini-reforme jest spajanje prekršajnih sudova s onima općinskim (osim u Zagrebu), ali će pritom broj općinskih sudova biti povećan radi bolje dostupnosti građanima.

U kontekstu pravosuđa naveo je i da je smanjen broj dulje vremena neriješenih predmeta - 2015. iznosio je 559 tisuća, a na kraju 2017. 462 tisuće.

Povećanje doplatka za djecu

Što se tiče ostalih tema, Plenković je kazao da je ovoga tjedna Vijeće za demografsku revitalizaciju RH na svojoj sjednici razmotrilo niz kvalitetnih mjera.

- Dogovoreno je da ćemo riješiti sve što je nužno za povećanje doplatka za djecu, s predviđenim stupanjem na snagu 1. srpnja.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/demografske-mjere-300000000-kuna-za-dvosmjenski-rad-vrtica-prosirenje-djecjeg

Dvosmjenski vrtići

Dodao je da je jučer raspisan natječaj za sufinanciranje izgradnje, odnosno prenamjene dječjih vrtića u iznosu od 67 milijuna kuna. Najavio je da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava 8. ožujka - u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - raspisati natječaj u vrijednosti od 300 milijuna kuna za odgajatelje i prateće osoblje kako bi se omogućilo produljenje rada dječjih vrtića u većem broju gradova.

Posebno su - kazao je - raspravljali o prometnoj politici, koja također mora biti u funkciji demografske politike, osobito u ruralnim krajevima, gdje je važno na adekvatan način iskoristiti željezničku i ostalu prometnu infrastrukturu.

4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

Predsjednik Plenković najavio je da će se u subotu u Virovitici održati 4. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, a u fokusu rasprava bit će gospodarstvo i poljoprivreda. Također, kazao je, posjetit će i sajam Viroexpo.

POSJET BRUXELLESU

Predsjednik Plenković danas putuje u Bruxelles, gdje će se susresti s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Razgovarat će o doprinosu Hrvatske NATO-u - od povećanja proračunskih sredstava za obrambenu politiku do angažmana u NATO-ovim operacijama - te o situaciji na jugoistoku Europe i suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, prvenstveno s Europskom unijom.

Sutra će pak sudjelovati na neformalnom sastanku Europskog vijeća koje će raspravljati o institucionalnim pitanjima i pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru, o čemu je predsjednik Vlade prošlog tjedna razgovarao s kolegijem povjerenika Europske komisije i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

http://www.hdz.hr/vijest/najave/nastavak-vanjskopoliticke-ofenzive-kolegij-europske-komisije-juncker-tusk-daul

http://www.hdz.hr/vijest/eu/schengen-je-na-dohvat-ruke-euro-cemo-uvesti-u-iducem-mandatu-nase-vlade

http://www.hdz.hr/vijest/eu/hrvatska-ima-podrsku-europske-komisije-u-svojim-ambicijama-da-ude-u-uzi-krug-zemalja-eu