Glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je u subotu u Zagrebu - odgovarajući na pitanja novinara tijekom Četvrtoga plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) - da između HDZ-a i HNS-a postoje razlike, ali da je za građane daleko važnija politička stabilnost, te da u toj suradnji ne očekuje probleme:   

- Nekad parlamentarna većina može biti komotna, kao što smo je imali donedavno, pa se pokazala nestabilna. Ovdje se radi o kvalitetno pripremljenoj suradnji, suradnji na zdravim nogama. Siguran sam da će 78 zastupnica i zastupnika vrlo promišljeno i razborito sudjelovati u radu i očuvati parlamentarnu većinu u iduće tri i pol godine.

Štetnost zatvaranja u ideološke blokove

Jandroković je naglasio da se suradnja ne temelji na onome što je različito između HDZ-a i HNS-a, nego na onome što ih povezuje:

- Nakon političke nestabilnosti u proteklom razdoblju, morali smo tražiti nove modele suradnje. Zatvarati se u ideološke blokove, koji očito ne mogu formirati većine u parlamentu ni s lijeve ni s desne strane, značilo bi generirati nestabilnosti u idućem razdoblju. Odlučili smo se na ovaj iskorak jer smatramo da je za građane - uvažavajući razlike koje postoje između HDZ-a i HNS-a - daleko važnija politička stabilnost koja će im osigurati nastavak gospodarskog rasta i razvoja te sve ostale preduvjete kako bi kvalitetnije živjeli.

Klasične podjele više „ne drže vodu“

Pojasnio je da su nužni određeni kompromisi kako bi se osigurala stabilnost ako je nemoguće da samo desni ili samo lijevi formiraju vlast:

- Civilizirano je da oni koji različito razmišljaju traže načina kako surađivati i traže kompromis. Oni koji ne uvažavaju druge i koji onemogućavaju da se surađuje s onima koji o pojedinim pitanjima drugačije razmišljaju - mislim da ne rade dobro za Hrvatsku. Živimo u vrlo složenim okolnostima i u Hrvatskoj i globalno te klasične podjele očito više ne drže vodu. Moramo tražiti nove modele suradnje - pritom ne zahtijevajući od drugog da se mijenja. HDZ ostaje onakav kakav jest, stranka desnog centra, kao što i HNS ostaje liberalna stranka. Svatko će u tu suradnju unijeti svoje različitosti, no niz je područja u interesu hrvatskih građana na kojima želimo i možemo surađivati.